Держекоінспекція: На місці аварії танкера в Одесі вміст нафтопродуктів у воді перевищений у 90 разів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Держекоінспекція: На місці аварії танкера в Одесі вміст нафтопродуктів у воді перевищений у 90 разів

Олександр Населенко / «Бабель»

На місці аварії танкера Delfi у морі біля Одеси вміст нафтопродуктів у воді перевищений у 90 разів. Про це у коментарі theБабелю повідомив в. о. голови Держекоінспекції Єгор Фірсов.

При цьому він заспокоює мешканців Одещини — надзвичайної екологічної катастрофи не буде.

«Забруднення є в епіцентрі аварії, це не стосується всього прибережжя Одеси. Нафтопродукти, які витекли, не завдадуть катастрофічної шкоди», — наголошує Фірсов.

Проби води на місці підтопленого танкера відібрали держінспектори з охорони навколишнього природного середовища Кримсько-Чорноморського округу. Це вже другі відібрані проби води, перші показали перевищення вмісту нафтопродуктів у 53 рази.

У Держінспекції відповідно до закону і процедур розрахують шкоду, завдану навколишньому середовищу, з подальшим зверненням з претензією до компанії-власника танкера щодо відшкодування завданих збитків.

Фірсов розповідає, що буде декілька варіантів, як розрахувати суму збитків.

«Один з основних — вимірювання площі забруднення. Але, зважаючи на шторм, ми поки не можемо зробити заміри. Також з бортових комп’ютерів корабля отримаємо інформацію, скільки на ньому було нафтопродуктів», — розповів керівник Держекоінспекції.

За словами Фірсова, компанію-власника танкера, який був під прапором Молдови, наразі не встановили.