The Insider: Із фінської лабораторії зникли зразки болгарського бізнесмена Гебрева, якого теж могли отруїти «Новачком» у 2015 році

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Із фінської лабораторії VERIFIN зникли зразки й аналізи болгарського бізнесмена Омеляна Гебрева, якого, вірогідно, намагались отруїти «Новачком» у 2015 році.

Про це йдеться у спільному матеріалі Bellingcat і The Insider.

Зразки Гебрева відправили до лабораторії через два місяці після його отруєння. VERIFIN є однією з п’яти лабораторій у Європі, акредитованих в Організації із заборони хімічної зброї. Після отримання зразків лабораторія встановила, що бізнесмена отруїли за допомогою бойової фосфорорганічної речовини. Після отруєння Скрипалів у Британії стало зрозуміло, що, найімовірніше, Гебрева теж отруїли «Новачком».

Для остаточного висновку зі зразками Гебрева потрібно було провести ще низку досліджень. Влада Болгарії офіційно звернулася до фінської лабораторії, яка повинна була зберігати зразки 5 років (до 18 червня 2020 року), однак там повідомили, що їх уже немає.

Сам же Гебрев ще у травні 2020 року надсилав листа до лабораторії та прокуратури Фінляндії із проханням подовжити термін зберігання зразків або передати їх прокуратурі Болгарії для подальших досліджень і встановлення, чим саме його намагались отруїти. У фінській прокуратурі Гебреву відповіли, що з таким проханням мають звертатися відповідні правоохоронні органи Болгарії.

У серпні 2020 року болгарські слідчі призупинили розслідування справи, оскільки зразки вони так і не отримали та існував ризик можливого закриття справи через закінчення термінів.

Хто такий Омелян Гебрев?

Омелян Гебрев — власник однієї з найбільших у Болгарії компаній з виробництва зброї Emco, пише The Bell. Компанія виступає партнером державного постачальника зброї для армії та поліції — компанії Kintex. Вона виконує замовлення на постачання зброї в Африці, Азії і на Близькому Сході. Раніше Гебрев працював у складі держкорпорації, а з 2016 року Emco отримала замовлення від Kintex на сотні мільйонів доларів.

Як отруїли підприємця?

28 квітня 2015 року підприємець Омелян Гебрев був госпіталізований, після того як втратив свідомість на прийомі, який він влаштував у Софії. Приблизно тоді ж стали погано почуватися син Гебрева й один з топменеджерів його компанії, їх теж госпіталізували із симптомами важкого отруєння.

Лабораторія Гельсінського університету, що спеціалізується на хімічній зброї, змогла встановити сліди двох органофосфатів, які свідчили про те, що підприємця намагалися вбити нервово-паралітичною речовиною класу «Новачок». Через місяць Гебрев вийшов з коми, його стан почав поліпшуватися.

За даними The Insider і Bellingcat, 24 квітня один із ймовірних отруйників Скрипалів у Британії «Сергій Федотов» прилітав з Москви в курортне болгарське місто Бургас. У нього був зворотний квиток на 30 квітня, але вже ввечері 28 числа він опинився у Стамбулі, де терміново купив квиток до Москви.

Пізніше Гебрев розповів Bellingcat і The Insider, що у травні його стан знову різко погіршився і він потрапив у шпиталь. Відомо, що у травні «Федотов» повертався до Болгарії на три дні та знову полетів не зворотним рейсом, який уже був замовлений, а через Сербію.