Голова ОДА: У Вінниці критична ситуація з ліжками для хворих на коронавірус — через нестачу місць пацієнтів везуть до районних лікарень

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Голова ОДА: У Вінниці критична ситуація з ліжками для хворих на коронавірус — через нестачу місць пацієнтів везуть до районних лікарень

NurPhoto / Contributor / Getty Images

У Вінниці склалася критична ситуація з нестачею ліжок для хворих коронавірусом, терміново потрібні ще 200.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов.

«Я уже письмово звернувся до Сергія Моргунова [мер Вінниці], аби влада Вінниці нарешті збільшила кількість ліжок для госпіталізації жителів із підтвердженим діагнозом COVID-19. На 2 вересня Вінницька центральна районна клінічна лікарня завантажена на 100%, Вінницька міська клінічна лікарні № 1 — на 81%», — написав він.

За словами Борзова, за рівнем захворюваності та ліжковим фондом контрольна цифра розгорнутих ліжок для Вінниці має бути 400, тобто удвічі більше, ніж є.

«За рахунок хворих із Вінниці, яких везуть лікувати в інші райони, там росте кількість зайнятих ліжок. Тільки цієї ночі хворих із Вінниці госпіталізовували до ранку до чотирьох районних лікарень — Шаргород, Хмільник, Бар і Калинівка. Станом на 3 вересня «маршрут» пацієнта з Вінниці — на Шаргород», — розповів очільник ОДА.

Водночас він наголосив, що в області — в районних лікарнях — кількість ліжок уже збільшено.

«Щодо 16 опорних закладів виконано доручення про збільшення ліжкового фонду інфекційного напрямку на 30%. 26 серпня в області нараховувалося 520 «ковідних» ліжок, сьогодні їх вже 1 007, на завтра — 1 050. В області для збільшення ліжкомісць для хворих на COVID вже додали Бершадську, Шаргородську, Барську, Тульчинську, Гайсинську, Ямпільську та Крижопільську лікарні на 356 ліжок під COVID. Сьогодні подається ще Ладижинська лікарня», — резюмував Борзов.

  • В Україні від 7 вересня протягом двох тижнів діятиме оновлений поділ на епідемічні зони. Вінницька область потрапила до «помаранчевої» (Вінницький район) та «жовтої» (Вінниця, Жмеринка, Козятин, Могилів-Подільський та Хмільник; Жмеринський, Калинівський, Могилів-Подільський, Немирівський, Піщанський, Тиврівський та Хмільницький райони) зон.
  • За минулу добу в Україні виявили 2 430 нових випадків інфікування коронавірусом. При цьому зафіксовано добовий антирекорд зі смертності — 54 померлих.
  • Карантин в Україні після 31 жовтня, найімовірніше, буде продовжено, проте не в режимі локдауну. За словами премʼєра, таке рішення буде повʼязано з показниками захворюваності на коронавірус.
  • Учені зʼясували, що кожен п’ятий негативний тест на коронавірус помилковий, а пацієнтам після одужання слід місяць пробути на самоізоляції.