Суд США визнав незаконним прослуховування громадян, яке відкрив Едвард Сноуден. Програма не допомогла запобігти жодному теракту

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Суд США визнав незаконним прослуховування громадян, яке відкрив Едвард Сноуден. Програма не допомогла запобігти жодному теракту

Gage Skidmore / Flickr

Федеральний апеляційний суд США постановив, що програма Агентства нацбезпеки з прослуховування телефонних розмов американців була незаконною. Вперше про цю програму дізналися від Едварда Сноудена в 2013 році — тоді АНБ виправдовувались тим, що таким чином ловить терористів.

На суді АНБ не змогло довести, що його програма з прослуховування зупинила хоча б один теракт, повідомляє Business Insider.

Суддя Марша Берзон постановила, що збір метаданих телефонів та запис історії дзвінків мільйонів американців кожного дня протягом багатьох років це порушення закону і, ймовірно, конституції.

Єдиною справою, у якій ця програма могла допомогти — це ув’язнення чотирьох сомалійців, які збирали кошти для фінансування тероризму, проте суд не побачив доказів того, що прослуховування якось сприяло доведенню провини.

Вперше про цю програму з прослуховування стало відомо від колишнього агента АНБ Едварда Сноудена 7 років тому.

На тлі громадського обурення Агентство обороняло необхідність своєї програми для боротьби з тероризмом, але змогло привести лише один приклад — справу проти сомалійця Базаалая Моаліна. Проте суд встановив, що його прослуховування було не лише незаконним, але й марним.

Тобто, не було жодних доказів того, що програма зупинила хоча б один теракт, хоча експрезидент Барак Обама, АНБ та члени Конгресу заявляли, що завдяки прослуховуванню вдалося запобігти щонайменше 50 атакам.

Програму АНБ зупинив у 2015 році акт Конгресу «про свободу США», за яким записи розмов зберігаються в приватних телефонних компаніях та видаються спецслужбам лише за згоди суду. Проте збір метаданих телефонів АНБ продовжувало до 2018 року.

При цьому Базаалай Моалін, який був центральним фігурантом справи про фінансування тероризму, й надалі відбуватиме свій 18-річний термін ув’язнення, оскільки незаконне прослуховування ніяк не вплинуло на доказ його провини.

Хто такий Сноуден?

Едвард Сноуден — колишній американський технічний фахівець і спецагент, працівник ЦРУ й Агентства національної безпеки США. У 2013 році він оприлюднив низку секретних матеріалів, що стосуються роботи спецслужб США та Великої Британії (програми таємного стеження за людьми). Того ж року він отримав політичний притулок у Росії. Місце його перебування не розкривають. На батьківщині його хочуть судити за шпигунство, але для багатьох активістів він є героєм.

За словами Сноудена, Управління урядового звʼязку Великої Британії (GCHQ) використовувала так званий «комплект смурфів» (Smurf suite). Це набір секретних методів перехоплення, названий на честь персонажів, яких вигадав і намалював бельгійський художник Пʼєр Кюлліфор.

Так, «Мрійливий смурф» — це інструмент керування живленням, що дозволяє вмикати і вимикати телефон без відома господаря. «Допитливий Смурф» — це механізм, який керує мікрофоном і може вмикати його та слухати все, що відбувається навколо. «Смурф-слідопит» — це геолокаційний механізм, який дозволяє відстежувати місце перебування користувача з високою точністю.