Американський радник Зеленського Ендрю Мак розповів, як потрапив до команди президента: Це була пропозиція Єрмака

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Американський радник Зеленського Ендрю Мак розповів, як потрапив до команди президента: Це була пропозиція Єрмака

Asters

Американський позаштатний радник Володимира Зеленського Ендрю Мак розповів, що потрапив у команду президента за пропозицією глави Офісу президента Андрія Єрмака. Про це він сказав в інтерв’ю «Бабелю».

Мак розповів, що знайомий з Єрмаком багато років — ще відтоді, коли обоє займалися юриспруденцією в Києві.

«Якщо чесно, про політику ми майже не говорили — більше про прості життєві речі. Я навіть не знав, що він був у штабі президента. Він зателефонував мені після першого або другого туру [президентських] виборів, коли стало зрозуміло, що Зеленський буде президентом, і сказав: “Є така прекрасна людина, дуже чесна, добра. Приїжджай, зараз є шанс будувати країну”», — пригадує Мак.

Він розповів, що до цього поставився «дуже скептично». «Два-три роки до того не стежив за українською політикою. Просто переїхати назад до Києва я не міг — у мене маленькі діти, дружина працює у Вашингтоні, тому восени мені запропонували стати позаштатним радником», — розповів Мак.

Радник пояснює, що погодився на пропозицію, бо вже реалізував себе як адвокат, а його основному бізнесу у США ця діяльність не заважає.

«Мені 45 років, я реалізував себе як адвокат у США та в Україні. Усе життя я був повʼязаний з Україною, тому коли мене особисто попросили допомогти, я з радістю погодився», — додав Мак.

  • 5 листопада 2019 року Володимир Зеленський призначив Ендрю Мака своїм позаштатним радником. 14 листопада він зареєструвався на сайті Мінʼюсту США як іноземний агент і представив основні напрями діяльності в Україні.
  • У кінці червня Мак відзвітував Мінʼюсту США про останні пів року роботи із Зеленським. Робити це американських лобістів зобовʼязує законодавство США. Згідно зі звітом, останні шість місяців Мак представляв інтереси Зеленського у ЗМІ, спілкувався з американськими чиновниками й обговорював гучні публікації про українського президента в медіа.
  • В інтервʼю «Бабелю» вже колишній радник Зеленського Ігор Новіков розповідав, що візит в Україну актора Тома Круза організував саме Ендрю Мак