Американський радник Зеленського відзвітував про свою роботу. Він згадав про «некоректну» новину про президента і двічі припустився помилки у слові Ukraine

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
Американський радник Зеленського відзвітував про свою роботу. Він згадав про «некоректну» новину про президента і двічі припустився помилки у слові Ukraine

Asters

У кінці червня американський позаштатний радник Володимира Зеленського Ендрю Мак відзвітував Мінʼюсту США про останні пів року роботи з українським президентом. Робити це американських лобістів зобовʼязує законодавство США. Згідно зі звітом, останні шість місяців Мак представляв інтереси Зеленського у ЗМІ, спілкувався з американськими чиновниками й обговорював гучні публікації про українського президента в медіа.

Звіт опубліковано на сайті Міністерства юстиції США, «Бабель» проаналізував документ.

Один з напрямів роботи Мака у США — зустрічі й обговорення з американськими журналістами подій в Україні, роботи уряду та президента Зеленського. Мак зазначає, що до нього як до експерта з України часто звертаються журналісти. Показово, що в цій частині звіту Мак двічі помилився в слові «Україна» — написав Urkaine замість Ukraine.

У детальному звіті є інформація про те, що саме Ендрю Мак робив для Володимира Зеленського останні шість місяців. Починаючи з лютого 2020 року він зустрічався і листувався з двома людьми: заступником помічника держсекретаря США з питань Європи та Азії Джорджем Кентом і тимчасовою повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін.

Із Кентом лобіст спілкувався 13 лютого. Метою телефонної розмови, згідно зі звітом, було «обговорити некоректну новинну статтю про президента Зеленського, яка опублікована у ЗМІ, що фінансуються США». Мова може йти про розслідування програми «Схеми», яке вийшло 13 лютого цього року. У цьому матеріалі журналісти розповіли про те, що в Оман, де відпочивав Зеленський із сімʼєю, прилітав секретар Радбезу Росії Микола Патрушев.

29 лютого Мак листувався з Кентом щодо ймовірних змін у складі українського уряду, а 20 травня, теж у листуванні, обговорював колонку Зеленського в The New York Times і його прес-конференцію.

19 лютого лобіст обговорював із Крістіною Квін український порядок денний реформ. Із Кентом і Квін Мак також говорив про підтримку України з боку МВФ і підтримку реформ Зеленського українським парламентом.

У звіті Мак вказує, що всю цю роботу він робив безоплатно. На уточнюючі запитання «Бабеля» щодо звіту Мак не відповів.

Хто такий Ендрю Мак

Ендрю Мак народився в Нью-Йорку, отримав свідоцтво адвоката у 2000 році. Він спеціалізується на супроводі міжнародних угод за участю США, України та країн СНД, є експертом з корпоративного та антимонопольного права, ринків капіталу і державного регулювання. У нього є українське свідоцтво адвоката. Мак — член Американської асоціації адвокатських утворень і Українсько-американської асоціації юристів. У 2010 році він потрапив до списку найвпливовіших іноземців в Україні. У 2018 році працював в адвокатському обʼєднанні «Юридична фірма Asters» у Києві, створеному в 1995 році.

5 листопада 2019 року Володимир Зеленський призначив Ендрю Мака своїм позаштатним радником. 14 листопада він зареєструвався на сайті Мінʼюсту США як іноземний агент і представив основні напрями діяльності в Україні.

В інтервʼю «Бабелю» вже колишній радник Зеленського Ігор Новіков розповідав, що візит в Україну актора Тома Круза організував саме Ендрю Мак.