Невелике прадавнє плем’я з островів Індії ризикує вимерти через коронавірус. Наразі інфіковано до п’ятої частини всіх його членів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Невелике прадавнє плем’я з островів Індії ризикує вимерти через коронавірус. Наразі інфіковано до п’ятої частини всіх його членів

Pitt Rivers Museum, Oxford

Корінне плем’я Андаманських островів Індії, яке налічує всього близько 50 осіб, під загрозою вимирання через коронавірус — наразі хворіють п’ята частина його членів. Експерти побоюються, що племена сусідніх островів на черзі.

Про це повідомляє NBC News.

Наразі щонайменше 10 членів племені з народності Великого Адаману інфіковані, проте в жодного з них немає симптомів. Більшість хворих — підлітки. Загалом на Андаманських і Нікобарських островах, що в Бенгальській затоці, позитивний результат тесту на коронавірус отримали близько 3 тисяч осіб із 400-тисячного населення.

За даними британської благодійної організації Survival International, що опікується правами корінних народів у всьому світі, племʼя перебуває у важкому становищі.

«Це викликає велике занепокоєння, оскільки вони настільки вразливі й мають дуже багато інших проблем зі здоров’ям. Вони вже втратили надто багато як спільнота», — сказала представниця організації Софі Ґріґ, маючи на увазі епідемію туберкульозу в племені.

Плем’я Великого Адаману налічувало близько 5 тисячі членів до британської колонізації у ХVIII столітті. Нові хвороби на кшталт грипу, кору та сифілісу, які принесли іноземці, швидко скоротило чисельність автохтонного населення, яке відносять до негритосів — групи темношкірих і невисоких народів Південно-Східної Азії.

Індійська лінгвістка Анвіта Аббі вважає, що плем’я зі своєю прадавньою мовою та культурою є однією з найдавніших людських спільнот, які не можна втратити. Пращури Великого Адаману приплили на індійське узбережжя з Африки близько 70 тисяч років тому. Дотепер нащадки стародавніх племен не були інтегровані в суспільне життя Індії.

На переконання Аббі, інші споріднені племена теж перебувають під загрозою вимирання, оскільки можуть підхопити коронавірус від браконьєрів, мандрівників і навіть соцпрацівників, які навідуються до віддалених місць проживання корінних народів.

«Найкраще, що можна зробити, — це залишити їх у спокої», — сказала лінгвістка.

Досі немає жодних доказів того, що будь-яка етнічна група має більший ризик ускладнень хвороби, оскільки сам коронавірус є для людей новим. Але корінні народи, які не мають належного доступу до якісного харчування, медицини та сучасних технологій, ризикують стикнутися з довготривалими наслідками вірусу.