Аваков: У справі засудженого в Італії нацгвардійця Марківа зʼявилися свідчення, що доводять його невинуватість

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Аваков: У справі засудженого в Італії нацгвардійця Марківа зʼявилися свідчення, що доводять його невинуватість

Facebook / Міжнародна акція "Free Markiv"

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про наявність низки доказів, що підтверджують невинуватість нацгвардійця Віталія Марківа, якого в Італії засудили до 24 років ув’язнення за нібито вбивство італійського фотографа під час бойових дій на початку війни на Донбасі.

Про це повідомляє Інтерфакс.

За словами Авакова, слідство встановило низку свідків, які дають показання, і провело слідчі експерименти, що свідчать про непричетність Марківа до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова поблизу Слов’янська у травні 2014 року.

У пресслужбі МВС повідомили, що слідчі допитали понад 70 осіб, 20 з яких є безпосередніми свідками. Також вони провели сім слідчих експериментів, 11 судових експертиз та одну військову експертизу, яка встановила відсутність порушень з боку ЗСУ та Нацгвардії.

Слідство встановило, що з позиції Марківа місце загибелі журналіста взагалі не проглядалося. «Під час розслідування не виключається версія умисного заманювання бойовиками Роккеллі, Миронова та французького журналіста Рогулона, який отримав поранення, із подальшою провокацією військовослужбовців України на перехресний вогонь. Під час допиту встановленого свідка, місцевого жителя, з’ясувалося, що стріляти почали з території заводу «Зевс Кераміка», де на той час перебували бойовики», — наголосили в МВС.

Аваков підкреслив, що представники італійських правоохоронних органів жодного разу не приїздили до України і не були на місці загибелі італійського громадянина.

«Хочемо дати сигнал про нашу повну готовність співпрацювати з італійськими правоохоронцями... Закликаємо італійський суд взяти до уваги наші докази», — сказав Аваков.

Марківа, який крім українського громадянства має також італійське, затримали в Італії у 2017 році за підозрою у вбивстві Роккеллі.

Прокуратура міста Павія вимагала для нього 17 років тюрми, зазначаючи, що він не вбивав фотографа особисто, але нібито проінформував про рух цивільних керівництво Нацгвардії, яке передало ці дані ЗСУ, що й вдарили по людях з мінометів.

СБУ почала розслідувати загибель Роккеллі і Миронова ще у 2014 році, але заморозила слідство на час бойових дій. У 2019 розслідування передали МВС.

Справа Марківа

Суд італійського міста Павія 12 липня 2019 року засудив Марківа до 24 років вʼязниці за звинуваченням у вбивстві за попередньою змовою з групою осіб італійського журналіста Андреа Роккеллі. У травні 2014 року біля гори Карачун під Словʼянськом внаслідок обстрілу загинули Роккеллі та російський перекладач Андрій Миронов. Прокурор побудував звинувачення на свідченнях одного очевидця, якого звуть Вільям Рогелон. Це журналіст, який був із Роккеллі, але залишився живим.