Влада Судану уклала мирну угоду із повстанськими групами на півдні та заході країни. Конфлікт там триває з 2003 року

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Влада Судану уклала мирну угоду із повстанськими групами на півдні та заході країни. Конфлікт там триває з 2003 року

Stringer / Anadolu Agency / Getty Images

Суданський уряд повідомив про укладення мирної угоди із альянсом різних повстанських груп на півдні країни для завершення 17-річного конфлікту.

Про це пише Al Jazeera.

Угоду було підписано у місті Джуба — столиці Південного Судану, яка була посередником у цих перемовинах. Її підписали як повстанці із західного регіону Дарфур, так і повстанці із південних регіонів навколо річки Ніл.

Договір містить низку кроків щодо врегулювання ситуації у питаннях безпеки, землевласності, перехідного правосуддя та повернення біженців. Зокрема передбачається розпуск озброєних повстанських груп і поступова їхня інтеграція в армійські підрозділи країни.

Водночас дві групи повстанців у цих регіонах відмовилися підписати мирну угоду.

Що таке Дарфурський конфлікт?

У 2003—2004 роках у суданському регіоні Дарфур спалахнув етнічний конфлікт між арабами та темношкірими африканцями. На боці центральної влади виступили угруповання «Джанджавід», які були сформовані з місцевих арабських кочівників. Вони спалювали селища, ґвалтували жінок, грабували людей та здійснювали масові вбивства.

Мирну угоду між сторонами конфлікту було підписано у травні 2006 року, однак деякі збройні зіткнення все одно продовжувались. За даними міжнародних організацій, під час сутичок загинули щонайменше 300 тисяч людей, понад 2 мільйони стали біженцями.

Що таке конфлікт у регіонах Південний Кордофан та Блакитний Ніл?

Після закінчення другої громадянської війни у Судані на мапі світу з’явилась нова країна — Південний Судан, який оголосив про незалежність у 2011 році. Однак повстанці у регіонах Південний Кордофан та Блакитний Ніл вирішили зі зброєю воювати проти суданського уряду через те, що їхні території включили до складу Судану без проведення консультацій та чесного голосування.

Згодом повстанські групи в цих регіонах уклали угоду із повстанцями у Дарфурі, таким чином пов’язавши обидва конфлікти в одне масштабне протистояння із суданською владою. Загалом унаслідок збройних сутичок загинули близько тисячі людей, але 500 тисяч були змушені тікати та стали біженцями.

  • Лідера суданських проурядових угруповань «Джанджавід» Алі Кушаїба, якого звинувачують у геноциді в Дарфурі, 9 червня затримали за запитом Міжнародного кримінального суду.
  • Колишнього президента Судану Омара аль-Башира, який керував країною майже 30 років, також розшукує Міжнародний кримінальний суд. Однак протестувальники, які скинули аль-Башира із посади під час мітингів 2019 року, відмовилися передавати його до МКС. Через деякий час транзитна влада таки дала згоду на видачу експрезидента до Міжнародного суду, але після того, як проти нього завершать розслідування всередині країни.