Військовий переворот у Судані: армія взяла під арешт президента аль Башира. Він правив країною 30 років

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Військовий переворот у Судані: армія взяла під арешт президента аль Башира. Він правив країною 30 років

Stringer / Anadolu Agency / Getty Images

У Судані військові взяли під домашній арешт президента країни Омара аль Башира та усунули його оточення. Армія взяла під контроль президентський палац, державне радіо і телебачення, оточила та закрила аеропорт у столиці Хартум, а також заарештувала колишнього міністра оборони і кілька губернаторів.

Як повідомляють телеканали Al-Hadath і Al-Mayadeen, рішення про повалення влади було прийнято на зустрічі військового командування 11 квітня, на якій генерали заявили, що «незабаром зроблять важливу заяву».

Війська також взяли під варту колишнього віце-президента держави та всю охорону аль Башира. На вулицях столиці посилені заходи безпеки, а також розміщені додаткові армійські підрозділи.

Місцеві телеканали транслюють військові паради.

Як передає Reuters, аль Башир оголосив про складання своїх повноважень. Зараз ведуться перемовини про створення тимчасового уряду.

Суданська армія оголосила про створення тимчасової ради на чолі з першим віце-президентом та міністром оборони Авадом ібн Ауфом.

  • 75-річний президент Омар Хасан Ахмед аль Башир почав керувати країною у 1989 році, після військового перевороту. Прийшовши до влади, він очолив Раду командування революції національного порятунку, а потім став незмінним президентом країни. У період його правління в країні тривала громадянська війна, а також відбувся військовий конфлікт у Дарфурі, у якому загинули 200—300 тисяч осіб. У 2008 році Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт аль Башира за звинуваченням у геноциді та етнічних чистках.
  • У цьому році в країні почалися масові протести населення проти правління аль Башира. Поліція та підконтрольні президенту сили вбили понад 40 осіб. Громадяни повстали проти тотальної бідності.