Військовий переворот у Судані: екс-президента аль Башира перевели у вʼязницю, де його режим страчував дисидентів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Колишнього президента Судану Омара аль Башира, який був скинутий у результаті військового перевороту, перевели у вʼязницю.

Після арешту військовими місце перебування аль Башира залишається загадкою. Керівники Перехідної військової ради заявляли, що екс-президент під вартою або домашнім арештом, але його ні разу не показали публіці.

Журналістка BCC Юсра Ельбагір написала у Twitter, що поваленого президента відправили у вʼязницю Кобер — «де багато дисидентів утримувалися та були страчені його режимом».

Журналістка CNN також повідомила, що аль Башира помістили у вʼязницю, де він перебуває під підвищеною охороною.

  • Вранці 11 квітня армія Судану здійснила в країні переворот після чотиримісячних протестів населення. Військові взяли під домашній арешт президента країни Омара аль Башира та усунули його оточення. Армія взяла під контроль президентський палац, державне радіо і телебачення, оточила і закрила аеропорт у Хартумі, а також заарештувала колишнього міністра оборони і кількох губернаторів.
  • 75-річний президент Омар Хасан Ахмед аль Башир почав керувати країною в 1989 році, після військового перевороту. Прийшовши до влади, він очолив Раду командування революції національного порятунку, а потім став незмінним президентом країни. У період його правління у країні тривала громадянська війна, а також відбувся військовий конфлікт у Дарфурі, у якому загинули 200—300 тисяч осіб. У 2008 році Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт аль Башира за звинуваченням у геноциді та етнічних чистках.
  • Після військового перевороту міністр оборони Судану Авад Мухамед Ахмед ібн Ауф проголосив себе главою країни і заявив, що очолить військову раду до проведення президентських виборів у 2021 році.
  • Суданські лідери опозиції заявили, що продовжать вуличні акції, поки військові не передадуть владу в руки цивільного уряду і не виконають низку вимог.