У Чорногорії завершилися парламентські вибори. Правлячий проєвропейський блок не зміг отримати більшість

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

На парламентських виборах у Чорногорії перемогу здобув правлячий проєвропейський блок президента країни Міло Джукановича, однак більшість отримати він не зміг.

Про це пише Balkan Insight.

За результатами опрацювання понад 98% протоколів блок Джукановича отримав 35,12% голосів. Водночас найбільший опозиційний блок «За майбутнє Чорногорії» набрав 32,54%.

«Шановні громадяни, дякуємо вам за стійкість і гідність... Режим упав», — заявив лідер опозиційного блоку Здравко Крівокапіч.

Блок «За майбутнє Чорногорії» є просербським, отже й проросійським, популістським об’єднанням консерваторів. Його також підтримують сербські націоналісти та комуністи. Представники цього блоку активно підтримували конфлікт між владою Чорногорії та Сербською православною церквою (СПЦ), коли уряд вирішив забрати до державної власності усе майно СПЦ.

Також 12,5% набрав блок «Мир — наша нація». Це об’єднання різних партій є проєвропейським, однак воно теж виступає проти правління Джукановича. Воно також називає себе альтернативою блоку «За майбутнє Чорногорії», яке критикує за популізм і розпалювання етнічної та релігійної ненависті у країні.

Інші партії набрали від 3 до 5% голосів. Загальна явка на виборах становила понад 75%.

У самій Чорногорії, а також у Сербії прихильники опозиційних партій вже вийшли на вулиці святкувати перемогу. Ці партії можуть отримати 41 з 80 місць у парламенті Чорногорії, однак через ідеологічні розбіжності шанси на їхнє об’єднання невеликі.

  • Міло Джуканович є одним із лідерів європейських країн, які перебуювать при владі найдовше. Змінюючи посади прем’єра та президента, він керує Чорногорією ще з 1991 року. Спочатку він був прем’єром до 1998 року, потім президентом до 2010 року, потім прем’єром до 2018 і після 2018 року знову став президентом.
  • 6 жовтня 2016 року влада Чорногорії оголосила, що запобігла спробі державного перевороту під час парламентських виборів. Чорногорська прокуратура вважає, що заколотники намагалися зірвати вступ країни до НАТО та забезпечити прихід до влади проросійських сил.
  • Слідство вважає, що сценарій перевороту припускав стрілянину по демонстрантах, захоплення парламенту і вбивство прем’єр-міністра Чорногорії Міло Джукановича.
  • Москва ці звинувачення заперечує.