У Чорногорії визнали винними 14 людей у спробі державного перевороту. Серед них місцеві опозиційні політики та двоє росіян

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Високий суд у Чорногорії засудив 14 осіб у справі про спробу державного перевороту і силового повалення влади в жовтні 2016 року.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Серед засуджених — двоє ймовірних представників російської розвідки Едуард Шишмаков і Володимир Попов. Їх засудили заочно до 15 і 12 років ув’язнення відповідно.

Також серед засуджених — двоє лідерів проросійської опозиційної партії Чорногорії Андрій Мандич і Мілан Кнежевич — їх засудили до п’яти років ув’язнення кожного за звинуваченням у сприянні спробі поваленню влади. Суд визнав, що їхньою метою було запобігання вступу Чорногорії до НАТО.

Водій Мандича і Кнежевича отримав 18 місяців тюрми.

Решта девʼятеро засуджених — громадяни Сербії. Із них найжорсткіше покарання отримав колишній генерал сербської поліції Браніслав Дікіч, якого засудили до восьми років ув’язнення. Інші отримали терміни від умовного засудження до семи років тюрми.

  • 6 жовтня 2016 року влада Чорногорії оголосила, що запобігла спробі державного перевороту під час парламентських виборів. Чорногорська прокуратура вважає, що змовники намагалися зірвати вступ країни в НАТО і забезпечити прихід до влади проросійських сил.
  • Слідство вважає, що сценарій перевороту припускав стрілянину по демонстрантах, захоплення парламенту і вбивство прем’єр-міністра Чорногорії Міло Джукановича.
  • Москва ці звинувачення заперечує.