У «Слузі народу» хочуть дозволити генпрокурору витребувати на перевірки справи НАБУ та САП

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У «Слузі народу» хочуть дозволити генпрокурору витребувати на перевірки справи НАБУ та САП

УНІАН

Депутати від фракції «Слуга народу» зареєстрували законопроєкт щодо забезпечення реалізації функцій прокуратури, який дозволить генеральному прокурору витребувати у НАБУ і САП матеріали справ. Законопроєкт № 3009а зареєстрували 26 серпня. Наразі його направили на розгляд комітету.

Про це повідомляє «Центр протидії корупції».

У ЦПК підкреслюють, що наразі САП є самостійним та незалежним підрозділом Генпрокуратури і генпрокурору за законом заборонено втручатися в їхню роботу. Тому ЦПК наголошує, що законопроєкт несе серйозну загрозу для справ НАБУ та САП і називає це спробою дати можливість генпрокурору втручатися у справи цих відомств.

У законопроекті також пропонують зробити обов’язковою участь прокурорів регіональної прокуратури при апеляційному перегляді судових рішень та прокурорів Офісу генпрокурора — при касаційному оскарженні. Це означатиме, що у справах НАБУ/САП обов’язково паралельно із прокурорами САП братимуть участь і регіональні прокурори.

Крім того, за пропозицією нардепів з підслідності НАБУ можуть прибрати ряд справ щодо незаконного збагачення, збільшивши його поріг у десять разів. Наразі таким порогом є сума трохи більше мільйона гривень, а відповідно до проєкту, пропонується підвищити поріг до 10,5 мільйона гривень.

  • 21 серпня стало відомо, що глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький звільнився із відомства за власним бажанням.