Переворот у Малі: військові звільнили захопленого ними президента

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Переворот у Малі: військові звільнили захопленого ними президента

Wikipedia / Claude TRUONG-NGOC

Військові, які влаштували переворот у Малі, звільнили захопленого ними президента Ібрагіма Бубакара Кейту.

Про це повідомляється на сторінці «Національного комітету порятунку народу» (CNSP), створеного військовими для керівництва країною, у Facebook.

«CNSP інформує національну і міжнародну громадськість про те, що експрезидент Ібрагім Бубакар Кейта звільнений і зараз перебуває в своїй резиденції», — йдеться у повідомленні.

За словами представника заколотників Джибрили Майги, Кейта був звільнений вранці 27 серпня, пише газета Le Figaro.

  • Із червня 2020 року в Малі тривають протести, учасники вимагають відставки президента країни, якого звинувачують у нездатності відновити безпеку і боротися з корупцією.
  • 18 серпня в передмісті столиці Малі військові вчинили заколот. Низка країн Західної Африки, а також США і Франція закликали учасників перевороту відмовитися від будь-яких «неконституційних змін». Протести проти Кейти є найгіршою політичною кризою в Малі після перевороту 2012 року. Під час демонстрацій загинули щонайменше 14 людей.
  • 19 серпня президент Малі під тиском військових оголосив, що йде у відставку і розпускає парламент.
  • Наприкінці липня 2019 року Україна вперше відправила місію миротворців в африканську Республіку Малі. У складі багатопрофільної інтегрованої місії ООН буде поки пʼять українських фахівців.