Військовий переворот у Малі: президент подав у відставку і розпустив парламент

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Президент Малі Ібрагім Бубакар Кейта оголосив, що йде у відставку та розпускає парламент.

Про це пише BBC.

Окрім парламенту, також буде розпущено й уряд.

«Я не хочу, щоб проливалася кров, аби утримати мене при владі», — додав він.

За його словами, якщо військові хочуть від нього відставки, щоб припинити подальшу ескалацію, він погодиться на цей крок, бо не має «іншого вибору».

  • У вівторок стало відомо, що в передмісті столиці Малі військові вчинили заколот. Низка країн Західної Африки, а також США і Франція закликали учасників перевороту відмовитися від будь-яких «неконституційних змін». Зазначається, що нинішні протести проти Кейти є найгіршою політичною кризою в Малі після перевороту 2012 року. Під час демонстрацій загинули щонайменше 14 людей.
  • У 2012 році в Малі стався державний переворот, унаслідок якого скинули тодішнього президента Амаду Тумані Туре, а північну частину країни захопили бойовики-джихадисти.
  • Із червня 2020 року в Малі тривають протести, учасники вимагають відставки президента країни, якого звинувачують у нездатності відновити безпеку і боротися з корупцією.
  • Наприкінці липня 2019 року Україна вперше відправила місію миротворців до африканської Республіки Малі. У складі багатопрофільної інтегрованої місії ООН — пʼять українських фахівців.