У Малі військові заарештували президента та премʼєра країни, жителі столиці вийшли на демонстрації

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Малі військові заарештували президента та премʼєра країни, жителі столиці вийшли на демонстрації

Президент Малі Ібаргім Бубакар Кейта

Wikipedia / Claude TRUONG-NGOC

У Малі в ході перевороту військові заарештували президента країни Ібрагіма Бубакара Кейту та премʼєр-міністра Бубу Сіссе.

Про це пише Swissinfo.

Крім них, військові затримали ще кількох високопоставлених чиновників, після чого відвезли їх на свою базу. Перед цим Сіссе виступив з короткою заявою в другій половині дня, закликавши до діалогу. Він не повідомив ані про місцеперебування офіційних осіб, ані про те, з ким хотів би вести діалог.

Відразу після появи інформації про затримання Кейти, на вулиці столиці Малі Бамако вийшли сотні демонстрантів, які закликали президента піти у відставку, звинувачуючи його в корупції і погіршенні ситуації в країні.

За даними ЗМІ, протестувальники увірвалися в будівлю Міністерства юстиції і підпалили кілька його кабінетів. Також були евакуйовані урядові будівлі, а біля резиденції премʼєр-міністра було чути стрілянину.

Низка країн Західної Африки, а також США і Франція закликали учасників перевороту відмовитися від будь-яких «неконституційних змін». Зазначається, що триваючі протести проти Кейти є найгіршою політичною кризою в Малі після перевороту 2012 року. Під час демонстрацій загинули не менше 14 людей.

  • У вівторок стало відомо, що в передмісті столиці Малі військові вчинили заколот.
  • У 2012 році в Малі стався державний переворот, в результаті якого був повалений тодішній президент Амаду Тумані Туре, а північну частину країни захопили бойовики-джихадисти.
  • З червня 2020 у Малі тривають протести, учасники вимагають відставки президента країни, якого звинувачують у нездатності відновити безпеку і боротися з корупцією.
  • Наприкінці липня 2019 року стало відомо, що Україна вперше відправила місію миротворців в африканську Республіку Малі. У складі багатопрофільної інтегрованої місії ООН буде поки пʼять українських фахівців.