СБУ заблокувала роботу фінансової піраміди, яка зібрала $250 млн. Її вкладниками були понад пів мільйона українців

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Служба безпеки України заблокувала діяльність організованого злочинного угрупування, учасники якого створили фінансову піраміду. Її вкладниками були понад 600 тисяч українців. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Назву «піраміди» у СБУ не розголошують, але, за даними ЗМІ, йдеться про B2B Jewelry.

«Піраміда» існувала з початку 2019 року. Орієнтовну суму коштів, привласнених зловмисниками через придбання елітного майна, інвестування в бізнес, оцінюють у понад $250 млн.

До організації «піраміди» причетні понад 20 осіб та задіяні ще більш ніж 100 підконтрольних юридичних осіб.

За період функціонування «піраміди» організатори придбали один з островів Дніпровського каскаду з розташованими на ньому об’єктами нерухомості, 18 елітних позашляховиків вартістю понад $100 тис. кожний, коштовності, а також інше рухоме та нерухоме майно.

27 серпня правоохоронці провели 48 обшуків у Київській та Вінницькій областях і в Одесі. Суд арештував банківські рахунки, рухоме та нерухоме майно організаторів «піраміди».

Фігурантам планують оголосити підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 222, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

  • У травні Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застерігала українців від інвестування в проєкт B2B Jewelry, який пропонує вкладати гроші в інвестиційні сертифікати та продає ювелірну продукцію.