Нацбанк увів у обіг монету до Дня пам’яті полеглих захисників України

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Національний банк України 26 серпня ввів до обігу пам’ятну монету «День пам’яті полеглих захисників України».

Про це повідомляється на сайті регулятора.

«Присвячена увічненню героїзму і вшануванню пам’яті військовослужбовців та учасників добровольчих формувань, які віддали життя в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. У новітню історію нашої держави та українського війська вкарбовані подвиги воїнів, які самовіддано обороняли нашу землю», — йдеться у повідомленні.

На аверсі монети угорі півколом розміщено напис «Україна», малий Державний Герб України, по обидва боки від нього вказано рік карбування — 2020, нижче ліворуч — номінал 10 гривень.

«У центрі зображено алегоричну композицію — поле соняшників, що здавна вважаються одним із символів української землі, уособлюють собою тепло, радість, життя; саме соняшники стали своєрідними оберегами та зберегли життя багатьом нашим воїнам під час запеклих боїв на сході України; праворуч на полі, як поранений воїн, — великий соняшник із перебитим стеблом», — зазначили у Нацбанку.

На реверсі монети зображено велику квітку соняшника, що символізує Україну: унизу пелюстка-сльоза з тамгою — Крим, праворуч дві зігнуті пелюстки — Донецька і Луганська області. По колу розміщено напис «День пам’яті полеглих захисників України», праворуч — 29.08.

Пам’ятна монета «День пам’яті полеглих захисників України».