ВООЗ заявила, що Африка поборола поліомієліт

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ВООЗ заявила, що Африка поборола поліомієліт

UNAMID / Flickr

Всесвітня організація охорони здоровʼя оголосила, що Африканський регіон офіційно вільний від дикого поліовірусу. Про це повідомляє Forbes.

Нігерія стала останньою африканською країною, яка поборола хворобу.

«Цей етап є насправді неймовірним досягненням у галузі суспільної охорони здоровʼя, а також величезним кроком вперед на шляху до глобальної ліквідації поліомієліту. Успіх у ліквідації дикого поліовірусу в усьому Африканському регіоні є доказом того, що за твердої прихильності, координації та наполегливості викорінити поліомієліт можливо», — заявив голова Нігерійського національного комітету благодійної організації Ротарі Інтернешнл.

ВООЗ повідомляє, що дикий поліовірус відноситься до штаму поліомієліту, який виявили в дикій природі. Він вражає переважно дітей у віці до 5 років. В одному із 200 випадків інфікування розвивається постійний параліч. 5—10% з числа таких паралізованих людей помирають через параліч дихальних мʼязів.

Вірус передається від людини людині насамперед оральним шляхом і рідше через який-небудь звичайний носій інфекції (наприклад, забруднену воду чи продукти харчування) і розмножується в кишечнику. Першими симптомами є лихоманка, втома, головний біль, блювота, ригідність шиї та біль у кінцівках.

Ліків від нього не існує, але вакцина від поліомієліту захищає дітей на все життя.