Вакцина від поліомієліту може допомогти з профілактикою коронавірусу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Вакцина від поліомієліту може допомогти з профілактикою коронавірусу

Wikipedia

В той час як світ шукає ефективну вакцину від коронавірусу, деякі експерти пропонують звернути увагу на вакцину від поліомієліту як профілактичний засіб. Вона безпечна, доступна і захищає від широкого кола інфекцій — зокрема може допомогти й проти коронавірусу.

Про це повідомляє Science.

Автори останньої наукової публікації з Інституту вірусології людини Мерілендського університету зазначають, що стимуляція імунітету пероральною вакциною проти поліомієліту (OPV) може забезпечити тимчасовий захист від нового коронавірусу.

Розроблена ще в 1950-х на основі живих ослаблених вірусів поліомієліту, вакцина OPV продемонструвала ефективний захист дітей від широкого спектру інфекцій. У зв’язку з цим науковці пропонують розпочати клінічні випробування вакцини від поліомієліту як профілактичного засобу проти коронавірусу.

«Ми пропонуємо використовувати OPV для поліпшення або запобігання COVID-19. Як поліовірус, так і коронавірус — віруси, що містять одноланцюгову позитивно заряджену РНК; отже, цілком ймовірно, що вони можуть запустити загальні вроджені імунні механізми і бути атакованими ними», — йдеться в публікації.

Науковці зазначають, що у використання OPV є багато важливих переваг, зокрема безпечність, довготривалий захист, низька ціна і широка доступність.