Справа Суркісів: НАБУ передало до Держбюро розслідувань скаргу ПриватБанку на призначення судді Вовка

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Справа Суркісів: НАБУ передало до Держбюро розслідувань скаргу ПриватБанку на призначення судді Вовка

Wikipedia

Національного антикорупційного бюро передало в Державне бюро розслідувань звернення юристів ПриватБанку, які вважають протиправним призначення судді Печерського райсуду Києва Сергія Вовка для розгляду позову офшорних компаній братів Суркісів.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

2 вересня суддя Вовк продовжить розгляд позову офшорів братів Суркісів щодо порядку виконання рішення суду, який зобовʼязав ПриватБанк обслуговувати їхні депозити. Позивачі оцінюють заборгованості по цих депозитах у $350 млн.

Агентство зазначає, що юридичні радники ПриватБанку вже двічі намагалися відсторонити суддю Вовка від розгляду відповідної справи, проте заяви банку були ним же відхилені.

Суркіси проти ПриватБанку

Члени сімʼї Суркісів судяться з Національним банком. В НБУ переконані, що сімʼя Суркісів отримувала кредити і розміщувала депозити в банку не на ринкових умовах завдяки особливим домовленостям з колишніми власниками ПриватБанку.

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з ексвласниками банку, та скасувати процедуру bail-in. Депозити Суркісів на суму 1 мільярд гривень обміняли на акції банку, які Нацбанк викупив за одну гривню під час націоналізації ПриватБанку. Якщо суд ухвалив би рішення на користь Суркісів, банк мав би повернути не мільярд, а 30 мільярдів гривень.

  • 15 квітня Апеляційний суд Києва залишив в силі постанову Печерського районного суду, який зобовʼязав ПриватБанк виплатити понад $250 мільйонів (близько 7 мільярдів гривень) на користь офшорних компаній братів Григорія та Ігоря Суркісів.
  • 15 червня НБУ виграв у братів Суркісів ключову справу по ПриватБанку в Верховному суді.
  • 6 липня офшорні компанії звернулися з позовом у ПриватБанк про порядок виконання рішення суду з 2017 року — тоді Київський апеляційний адміністративний суд зобовʼязав банк повернути родині Суркісів $250 млн.