Знову говорять, що Кім Чен Ин тяжко хворий, тому замість нього КНДР керує його сестра. Росія це заперечує

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Знову говорять, що Кім Чен Ин тяжко хворий, тому замість нього КНДР керує його сестра. Росія це заперечує

The Asahi Shimbun / Contributor / Getty

Експерти з КНДР знову говорять про тяжкий стан диктатора країни Кім Чен Ина, який буцімто перебуває кілька місяців у комі, внаслідок чого його сестра Кім Йо Чжон перебрала на себе частину повноважень. Росія заявляє, що це неправда.

The New York Post цитує колишнього помічника президента Південної Кореї, політика Чхан Сун-міна, який заявив, ніби північнокорейський диктатор серйозно хворий і кілька місяців лежить у комі, а всі його публічні виступи навесні цього року — старі записи.

«Я вважаю, що він у комі, але його життя не закінчилося. Структура передачі влади не визначена, тож Кім Йо Чжон вийшла на передній план, бо вакуум не може підтримуватися протягом довгого часу», — сказав він.

Незалежні західні ЗМІ не можуть підтвердити істинність фото і відеозаписів з Кім Чен Ином, який днями нібито виступав перед публікою.

The Sun цитує одного з представників спецслужб Південної Кореї, який вважає, що сестра диктатора КНДР почала нарощувати свій вплив для повноцінного заміщення його на посаді. Також її можуть розглядати як «регента», який правитиме країною, поки дитина Кім Чен Ина не досягне повноліття.

«Вона не може керувати країною мілітарно, як її брат, тож вона розширює свою владу через Департамент агітації та пропаганди, як її батько Кім Чен Ір», — йдеться в повідомленні.

У інтерв’ю The New York Post відставний посадовець Міністерства оборони США, який розробляв плани на випадок збройної боротьби з КНДР, заявив, що сестра Кім Чен Ина буде значно жорсткішою за нього, якщо займе його посаду.

«Я не маю доказів, жодних показників того, як вона може правити, але моя здогадка: з огляду на репутацію та історію родини вона буде правити залізною рукою… Я думаю, ми маємо визнати, що кожен новий наступник гірший за попереднього», — сказав полковник Девід Максвелл.

Інші експерти теж вважають, що Кім Йо Чжон буде жорсткішою за свого брата на посаді глави держави.

При цьому координатор Держдуми Росії зі взаємодії з КНДР Казбек Тайсаєв заявив, що повідомлення про стан Кім Чен Ина не відповідає дійсності, повідомляє «Парламентская газета».

«Я сьогодні розмовляв із посольством, ви знаєте, з’явилися деякі публікації. Ми спираємося лише на офіційну інформацію, офіційної інформації про хворобу керівника немає. Я сьогодні вранці спілкувався зі співробітниками посольства», — сказав російський політик, який, щоправда, не пояснив, чому країною фактично керує сестра глави КНДР.

  • Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин делегував частину обовʼязків своїм помічникам, зокрема сестрі Кім Йо Чжон, яка очолює партійний відділ пропаганди. Про це стало відомо від розвідки Південної Кореї.
  • У квітні цього року, коли Кім Чен Ин зник із поля зору державних медіа та зʼявилися чутки про його хворобу чи смерть, японська газета Yomiuri з посиланням на власні джерела назвала Кім Йо Чжон наступницею диктатора.
  • Кім Йо Чжон — молодша сестра Кім Чен Ина. Її точний вік невідомий. За різними даними, вона народилася у 1987, 1988 або 1989 році. Із першого дня правління брата вона була поруч з ним. Останніми роками Кім Йо Чжон стала найближчою помічницею брата — по суті, його правою рукою. Вона постійно супроводжує Кім Чен Ина на зустрічах зі світовими лідерами. Вважається, що саме вона стоїть за агресивною політикою КНДР проти Південної Кореї.