Один з начальників поліції Бельгії пішов у відставку після відео зі знущаннями поліцейських над затриманим

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Один з начальників поліції Бельгії пішов у відставку після відео зі знущаннями поліцейських над затриманим

Matthew Kenwrick / Flickr

У Бельгії пішов у відставку один з керівників поліції після відео зі знущаннями поліцейських над затриманим словаком, який пізніше помер.

Про це повідомляє BBC.

38-річного громадянина Словаччини Йозефа Хованеца заарештували в аеропорту Шарлеруа у 2018 році після того, як він влаштував заворушення в літаку. Затриманий помер наступного дня після затримання від зупинки серця.

Вдова Хованеца оприлюднила відео з камери, де утримували її чоловіка. На ньому видно, що Хованец бʼється головою об стіну своєї камери, а потім стікає кровʼю. Після цього поліцейські застосовують до нього силу.

«Жінка-офіцер, сміючись, демонструє нацистське вітання, а чоловік-офіцер сидить на грудях затриманого протягом 16 хвилин», — повідомляє видання. Попереднє поліцейське розслідування смерті словака тривало два роки, а тепер відкладено через пандемію коронавірусу.

«Чому вони так поводилися з ним? Гірше, ніж навіть з твариною, як ніби він не був людиною», — сказала в інтервʼю бельгійському телебаченню вдова загиблого.

Генерал поліції Андре Дезенфантс, який пішов у відставку, заявив, що, хоча він особисто відповідав за поліцію в аеропорту, оприлюднених кадрів він не бачив.

  • В кінці липня в Бельгії влада почала розслідування проти поліцейських, яких підозрюють у вбивстві темношкірого вихідця з Алжиру.
  • У Бразилії двох офіцерів поліції звільнили після відео, на якому один з них наступив на шию темношкірої жінки.
  • У США, а пізніше по всьому світу, прокотилася хвиля протестів після появи відео, на якому поліцейський душив коліном беззбройного афроамериканця Джорджа Флойда. Флойд помер, а експертиза підтвердила, що причиною смерті стали дії правоохоронця. Всім причетним поліцейським висунули звинувачення у вбивстві, а одного з них — Дерека Шовена заарештували. Йому загрожує довічне увʼязнення або смертна кара.