МВС ініціювало зміни до Виборчого кодексу: хоче скасувати можливість голосування не за місцем прописки

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
МВС ініціювало зміни до Виборчого кодексу: хоче скасувати можливість голосування не за місцем прописки

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Міністерство внутрішніх справ ініціювало зміни до Виборчого кодексу.

Про це у п’ятницю, 21 серпня, заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«Зараз термін охорони виборчих дільниць — за 8 днів до виборів. І це дуже складно — в нас немає такої кількості особового складу, щоби забезпечити це. Тому ми будемо виходити з ініціативою, щоби було як в попередньому законі — три дні», — розповів він.

За словами Авакова, відповідна ініціатива вже внесена до Верховної Ради — її розглядає комітет ВР.

Окрім цього, міністр наголосив на необхідності скорегувати деякі положення законодавства щодо перереєстрації людей напередодні виборів — «тобто те, що прийшло на зміну відкріпним талонам».

«Якщо хтось живе у Василькові, а на момент виборів пішов і перереєструвався десь у Броварах, тому що там подруга балотується в мери, наприклад. Щоб припинити таке, ми даємо одну маленьку поправку», — наголосив Аваков.

Очільник МВС повідомив, що в деяких регіонах почалася «неадекватна активність».

«Побудова мереж, використання підкупу виборців тощо. Ми дуже розраховуємо, що пара-трійка публічних покарань таких діячів призведе до того, що баланс у системі буде збережено й використання мереж не буде реалізовано. У всіх інших випадках, після консультацій із ЦВК і з громадянською мережею «ОПОРА», ми бачимо, що можемо забезпечити чесні, прозорі, адекватні вибори», — резюмував міністр.

  • 15 липня Верховна Рада 326 голосами ухвалила постанову № 3809, якою призначила місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року.
  • Центральна виборча комісія 8 серпня визначила перелік територіальних громад Донецької та Луганської областей, на території яких неможливо провести місцеві вибори. До переліку таких територій входять 10 громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та 8 громад Сєверодонецького і Щастинського районів Луганської області.
  • 11 серпня у ЦВК заявили, що зможуть призначити перші місцеві вибори у 18 ОТГ біля лінії фронту на Донбасі, якщо отримають документи про наявність заходів безпеки.