Зміни до Виборчого кодексу: Рада запровадила нові застави для кандидатів у мери. Найбільше заплатять учасники виборів у Києві

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Зміни до Виборчого кодексу: Рада запровадила нові застави для кандидатів у мери. Найбільше заплатять учасники виборів у Києві

Немеш Янош / УНІАН

Під час оновлення виборчого законодавства Верховна Рада значно зменшила розмір застави для кандидатів у мери на майбутніх місцевих виборах.

Про це пише рух «ЧЕСНО».

Ухвалений взимку Виборчий кодекс збільшив застави для кандидатів у понад 40 разів. Після різних змін для того, аби балотуватися в мери Києва, потрібно було заплатити понад 4 мільйони гривень. Водночас застава на президентських виборах становить 2,5 мільйона.

Тепер розмір застав скоротився в середньому в 10 разів і вираховується за формулою, яка залежить від кількості виборців у місті.

Таким чином, кандидат у депутати сільської, селищної або міської ради населеного пункту, де зареєстровано менше 10 тисяч виборців, повинен буде сплатити 20% мінімальної зарплати (944 грн). Водночас кандидати на посаду голови села чи міста, де зареєстровані до 75 тисяч виборців, сплатять заставу у розмірі мінімальної зарплати (4 723 грн).

Що стосується великих міст, де проживає понад 75 тисяч виборців, то кандидати платитимуть близько 209 гривень за кожну тисячу виборців. Найменша застава буде для кандидатів у мери Ужгорода — 19 тисяч гривень. Найдорожче кандидатам обійдуться вибори мера Одеси (147 тис. грн), Дніпра (157 тис. грн), Харкова (219 тис. грн) і Києва (445 тис. грн).

ЧЕСНО

  • Верховна Рада 16 липня ухвалила законопроєкт, який вносить зміни до виборчого законодавства, зокрема й до Виборчого кодексу.
  • Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував ухвалити зміни до Виборчого кодексу, які запроваджують партійну систему на місцевих виборах для всіх населених пунктів від 10 тисяч жителів.
  • Чергові місцеві вибори в Україні, згідно з Конституцією, відбудуться 25 жовтня 2020 року. Поки вони плануються за чинним Виборчим кодексом, який підписав президент Володимир Зеленський 28 грудня 2019 року.