Рада оновила виборче законодавство. Нардепи внесли зміни до понад 200 статей Виборчого кодексу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Рада оновила виборче законодавство. Нардепи внесли зміни до понад 200 статей Виборчого кодексу

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який вносить зміни у виборче законодавство, зокрема й у Виборчий кодекс.

За відповідне рішення проголосували 308 нардепів.

«Закон вносить значну кількість змін до Виборчого кодексу, які стосуються всіх видів виборів і всіх етапів виборчого процесу та передбачають коригування понад 200 з 289 статей цього кодексу», — йдеться в повідомленні.

Також було врегульовано питання діяльності ЦВК і Держреєстру виборців. Окремі зміни стосувалися відповідальності за порушення виборчого процесу.

«Закон встановлює обмеження для одночасного балотування на місцевих виборах, удосконалює законодавство з питань територіальної організації виборів та системи виборчих комісій на місцевих виборах, уточнює строки декларування майнового стану, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру кандидатами на виборні посади, зменшує грошову заставу на місцевих виборах», — повідомляють у Раді.

За словами заступниці голови фракції «Слуга народу» Євгенії Кравчук, цей документ також затверджує зовнішній вигляд бюлетеню на майбутніх виборах. Передвиборчі штаби отримають можливість подавати документи онлайн.

  • Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував ухвалити зміни до Виборчого кодексу, які запроваджують партійну систему на місцевих виборах для всіх населених пунктів від 10 тисяч жителів.
  • Раніше повідомлялося, що законопроєкт про «вдосконалення виборчого законодавства» посилить «Слугу народу» і зобовʼяже органи місцевого самоврядування самостійно фінансувати місцеві вибори.
  • Чергові місцеві вибори в Україні, згідно з Конституцією, відбудуться 25 жовтня 2020 року. Поки вони плануються за чинним Виборчим кодексом, який підписав президент Володимир Зеленський 28 грудня 2019 року.