У «Слузі народу» хочуть змінити Виборчий кодекс. Посилять партії та зобовʼяжуть місцеву владу фінансувати вибори

Автор:
Віталій Тисячний
Дата:
У «Слузі народу» хочуть змінити Виборчий кодекс. Посилять партії та зобовʼяжуть місцеву владу фінансувати вибори

Марієнко Андрій / УНІАН

Новий законопроєкт від фракції «Слуга народу» № 3485 про «вдосконалення виборчого законодавства» посилить партію влади й зобовʼяже органи місцевого самоврядування самостійно фінансувати місцеві вибори.

Про це «Бабелю» розповів виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Поданий проєкт, авторства 5 нардепів, зокрема й глави «Слуги народу» Олександра Корнієнка, передбачає збільшити число населених пунктів, де вибори пройдуть за партійною системою. У нинішньому Виборчому кодексі під таку норму потрапляють міста з населенням понад 90 тисяч осіб, у запропонованому проєкті норма торкнеться всіх міст й селищ, де живе понад 15 тисяч осіб. «Тобто людям на місцях доведеться шукати, в яку саме партію вступити, щоб потрапити в органи місцевої влади. Самостійно ж балотуватися вони в такому випадку не зможуть».

Як запевняє Слобожан, ще один мінус проєкту — він зобовʼязує органи місцевої влади самостійно фінансувати проведення виборів. «Це дуже небезпечно, адже волевиявлення по всій країні повинно пройти в однакових умовах... Чим це страшно? Проблема в тому, що не будуть забезпечені всі стандарти проведення виборів. Все буде залежати від можливості місцевого бюджету це профінансувати. У деяких регіонах вийде така ситуація, що міський голова захоче виділити кошти на вибори, а депутати не проголосують».

Законопроєкт № 3485 профільний комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розгляне вже 3 червня. На голосування в зал парламенту його планують винести 4 червня.

  • Чергові місцеві вибори в Україні, згідно з Конституцією, відбудуться 25 жовтня 2020 року. Поки вони плануються за чинним Виборчим кодексом, який підписав президент Володимир Зеленський 28 грудня 2019 року.
  • У партійних праймеріз «Слуги народу» на посаду мера Києва братимуть участь від 4 до 6 кандидатів.