Комітет рекомендував Раді змінити Виборчий кодекс. Маленькі населені пункти перейдуть на партійну систему

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Комітет рекомендував Раді змінити Виборчий кодекс. Маленькі населені пункти перейдуть на партійну систему

Марків Михайло / УНІАН

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував ухвалити зміни до Виборчого кодексу, які запроваджують партійну систему на місцевих виборах для всіх населених пунктів від 10 тисяч жителів.

Про це у Facebook повідомив нардеп від «Голосу» Роман Лозинський.

«Рішення комітету: самовисування в громадах до 10 тисяч. Палицею загнали в партії. Змінюємо правила за 120 днів до виборів», — написав він. Згідно з чинним Виборчим кодексом, на місцевих виборах можуть балотуватися самовисуванці у населених пунктах до 90 тисяч виборців.

Також депутат написав, що комітет рекомендував знизити заставу для партій на виборах у 9 разів.

Водночас координаторка мережі ОПОРА Ольга Айвазовська назвала такі зміни порушенням міжнародних норм. «На жаль, до експертів тут не прислухалися й ухвалили рішення, яке порушує міжнародні стандарти та має ознаки перешкоджання реалізації пасивного виборчого права», — повідомляється на сторінці мережі.

  • Раніше повідомлялося, що законопроєкт про «вдосконалення виборчого законодавства» посилить «Слугу народу» і зобовʼяже органи місцевого самоврядування самостійно фінансувати місцеві вибори.
  • Чергові місцеві вибори в Україні, згідно з Конституцією, відбудуться 25 жовтня 2020 року. Поки вони плануються за чинним Виборчим кодексом, який підписав президент Володимир Зеленський 28 грудня 2019 року.