Reuters: Євросоюз не хоче «нового Майдану» у Білорусі

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Reuters: Євросоюз не хоче «нового Майдану» у Білорусі

Дар'я Бурякіна / TUT.BY

Очільник Європейської Ради Шарль Мішель під час перемовин з президентом Росії Володимиром Путіним заявив, що ЄС не зацікавлений у «новому Майдані» в Білорусі.

Про це Reuters розповів європейський чиновник, який був знайомий із ходом перемовин.

«Український досвід важливий. Ніхто не хоче повторення того, що сталося в Україні. ЄС не зацікавлений у новому Майдані і хаосі, який за ним слідуватиме, в Білорусі», — зазначив він.

За словами чиновника, Білорусь — це не Україна, і білоруси не прагнуть покращення відносин з ЄС. Тому Євросоюз більше зацікавлений у тому, щоб Білорусь зберігала геополітичний баланс між Росією та ЄС.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська.
  • Через результати виборів в країні вже понад тиждень тривають страйки на заводах і підприємствах. В адміністрації Лукашенка оцінюють збитки від протестів в Білорусі у $500 млн.
  • 20 серпня платформа «Голос» оприлюднила звіт про вибори в Білорусі. Результати істотно відрізняються від офіційних — вибори сфальсифіковані.