АМКУ розслідує можливу тендерну змову на будівництві Подільського моста на суму в 100 млн грн

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Колегія Північного міжобласного відділення Антимонопольного комітету (АМКУ) розслідує можливу тендерну змову між компаніями «Форма» і «Укрбуд» на будівництво столичного Подільсько-Воскресенського моста на суму близько 100 млн гривень.

Як повідомив голова відділення Олексій Хмельницький, АМКУ звернув увагу на пʼять тендерів, які проводилися КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва», з проєктування та будівництва, у яких брали участь вказані компанії.

Фахівці встановили, що одна з компаній відправляла супернику пропозицію про участь в тендері. Також було встановлене спільне використання IP-адрес для звітності у податкову і управління рахунками. Крім цього компанії дали свої пропозиції в один день, а їх дії при отриманні банківських гарантій були синхронними.

«Типовий набір дій, які можуть свідчити про небажання чесно конкурувати та обмін інформацією між зазначеними компаніями. Звісно, плануємо звернутись за допомогою в розслідуванні і до правоохоронних органів», — заявив Хмельницький.

Навесні 2020 року АМКУ вже відкривав справу про тендерну змову між «Формою» і генпідрядником будівництва моста компанією «Еко-Буд-Трейд» на загальну суму понад 4 млрд грн.

  • Подільсько-Воскресенський міст має зʼєднати Поділ з лівобережними районами Воскресенка та Райдужний масив. Будівництво, розпочате у 1993 році (фактично у 2003 році), неодноразово зупиняли через брак фінансування.
  • У Києві зловмисники вкрали 12 нових вантів, які мали тримати конструкцію Подільсько-Воскресенського мосту. Мер Віталій Кличко звернувся до правоохоронних органів.