Іран захопив судно ОАЕ за «порушення територіальних вод». Емірати вбили двох іранських рибалок

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

17 серпня Іран захопив зареєстроване в Обʼєднаних Арабських Еміратах судно, яке порушило його територіальні води. У той же день берегова охорона ОАЕ вбила двох іранських рибалок. Про це повідомило міністерство закордонних справ Ірану на брифінгу 20 серпня, передає Al Jazeera.

«У понеділок еміратське судно захопили прикордонники Ірану, а його екіпаж затримали через незаконний рух у водах нашої країни. У той же день охоронці ОАЕ застрелили двох іранських рибалок і захопили човен [...] ОАЕ висловили жаль з приводу інциденту і в листі заявили про свою готовність виплатити компенсацію», — йдеться у заяві МЗС.

Іран викликав тимчасового повіреного у справах ОАЕ у Тегеран у звʼязку з інцидентом. Міністерство закордонних справ Еміратів відмовилося від коментарів.

Видання наголошує, що між двома країнами посилилась напруженість після того, як Ізраїль («заклятий ворог» Ірану) та ОАЕ домовилися про нормалізацію відносин.

  • Ізраїль і Об’єднані Арабські Емірати 13 серпня домовилися про нормалізацію взаємин і відновлення співпраці в усіх сферах, зокрема встановлення дипломатичних зв’язків. Протягом найближчих тижнів ізраїльські та еміратські делегації зустрічатимуться і підпишуть низку угод про співпрацю.
  • У Палестині не сприйняли та розкритикували мирну угоду між Ізраїлем та Об’єднаними Арабськими Еміратами. Міністр закордонних справ Палестини Ріяд аль-Малікі повідомив, що влада вирішила відкликати свого посла з ОАЕ.