Четвертий загиблий, санкції проти Лукашенка та стікери. Головне про протести в Білорусі 19 серпня

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Четвертий загиблий, санкції проти Лукашенка та стікери. Головне про протести в Білорусі 19 серпня

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У Білорусі одинадцятий день тривають протести проти результатів виборів, згідно з якими перемогу з результатом 80% здобув чинний президент Олександр Лукашенко. Жителі країни виходять на акції протесту, а також беруть участь у страйках. Головні події дня — в огляді «Бабеля».

Акції за і проти Лукашенка

Незадоволені результатами виборів громадяни в середу вийшли на вулиці Гомеля, Бобруйська, Гродна та Могильова. В цих містах спостерігалася дощова і прохолодна погода, тож на мітинги прийшло не так багато людей, як у попередні дні. Традиційно найбільший мітинг опозиції відбувся на проспекті Незалежності в Мінську. До присутніх приїхала член обʼєднаного штабу Марія Колесникова. «Я прийшла до вас підтримати і сказати велике спасибі за те, що ви не здаєтеся, за те, що ви продовжуєте показувати свою незгоду з тим, що творить влада. Спасибі вам! <...> Ми не здаємося. Разом переможемо!» — заявила вона.

Паралельно пройшли акції на підтримку Лукашенка. Зокрема в мінському сквері «Білорусь партизанська» зібралося близько 3 тисяч осіб. Також подібні акції пройшли в Борисові і Бобруйську.

Четверта жертва в ході протестів

У середу стало відомо про те, що у військовому госпіталі Мінська від вогнепального поранення в голову під час протестів у Бресті помер 43-річний Геннадій Шутов.

Родичі загиблого повідомили, що Шутов отримав поранення 11 серпня біля будівлі адміністрації Бреста. Вони вважають, що стріляли в Геннадія з даху будівлі. Очевидці розповідають, що чоловік ні з ким не бився і не конфліктував — просто йшов, коли отримав поранення.

У МВС Білорусі підтверджували, що під час протестів у Бресті застосовували вогнепальну зброю, і в результаті цього були поранені.

Лукашенко проти всіх

Також в середу лідери країн Європейського Союзу не визнали результати президентських виборів у Білорусі. Президент Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що Євросоюз введе санкції проти влади Білорусі за фальсифікації і насильство щодо протестувальників. Уже ввечері стало відомо, що влада Литви запровадила санкції проти Лукашенка і його оточення — їм заборонять вʼїзд в країну.

У відповідь Лукашенко доручив Міністерству закордонних справ попередити глав інших держав про відповідальність за «розпалювання безладів». Серед тих, кого потрібно попередити, опинився і президент України Володимир Зеленський. Крім цього стало відомо, що в останній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним Лукашенко просив того передати канцлеру Німеччини Ангелі Меркель прохання не втручатися у справи Білорусі.

Координаційна рада

19 серпня Координаційна рада з передачі влади сформувала президію. До неї увійшли нобелівський лауреат Світлана Алексієвич, довірена особа Тихановської Ольга Ковалькова, глава передвиборчого штабу Віктора Бабарика Марія Колесникова, лідер страйку на МТЗ Сергій Дилевський, ексміністр культури Павло Латушко, юрист Лілія Власова і адвокат Максим Знак.

Рада навіть ухвалила першу резолюцію, суть якої — опозиція не ставить за мету змінити Конституцію і зовнішній курс країни. Більш того, член ради Павло Латушко заявив, що з Адміністрацією Лукашенка намагалися вийти на звʼязок, але відповіді так і не отримали. Латушко сказав, що до діалогу з владою «закликала» і російська сторона. Він нагадав висловлювання глави МЗС РФ Сергія Лаврова про те, що вибори «пройшли неідеально».

У Telegram створили стікери на підтримку Лукашенка, а опозиція їх переробила

У Telegram-каналі, який повʼязують з пресслужбою самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, створили стікери на його підтримку. На них — зображення Лукашенка з підписами «#ЯМиБатька» і «Відстоїмо Батьку», а також образи на адресу прихильників опозиції. Примітна також наявність стікерів зі схваленням поведінки міліції та ОМОНу. Прихильники опозиції пізніше переробили ці стікери.