Військовий заколот у Малі: ЄС, Африканський Союз і США вимагають звільнити президента Кейту

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Європейський Союз, США і Африканський Союз, який обʼєднує 55 держав, вимагають звільнити президента Малі Ібрагіма Бубакара Кейту та премʼєр-міністра, яких захопили військові.

Про це повідомляє AFP.

Голова Європейської Ради Шарль Мішель закликав військових, які здійснили переворот 18 серпня, негайно звільнити не тільки лідера держави і перших осіб, але і всіх затриманих. Напередодні в ЄС заявили, що не визнають жодних конституційних змін, які можуть провести військові.

«Спроба військових захопити владу не може бути реакцією на глибоку соціально-політичну кризу, яку ми бачимо в Малі», — заявляв верховний голова ЄС із зовнішніх справ Жозеп Боррель.

Африканський Союз виступив з аналогічною заявою. Позицію США озвучив держсекретар Майкл Помпео. «Необхідно забезпечити свободу затриманих лідерів», — сказав він.

  • Із червня 2020 року в Малі тривають протести, учасники вимагають відставки президента країни, якого звинувачують у нездатності відновити безпеку і боротися з корупцією.
  • 18 серпня в передмісті столиці Малі військові вчинили заколот. Низка країн Західної Африки, а також США і Франція закликали учасників перевороту відмовитися від будь-яких «неконституційних змін». Протести проти Кейти є найгіршою політичною кризою в Малі після перевороту 2012 року. Під час демонстрацій загинули щонайменше 14 людей.
  • 19 серпня президент Малі під тиском військових оголосив, що йде у відставку і розпускає парламент.