РНБО: Хакери готувались атакувати органи держвлади напередодні Дня Незалежності. За цим стоять спецслужби Росії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
РНБО: Хакери готувались атакувати органи держвлади напередодні Дня Незалежності. За цим стоять спецслужби Росії

David Rangel / Unsplash

Національний координаційний центр з кібербезпеки (НКЦК) виявив підготовку до масштабної скоординованої атаки на органи державної влади України та об’єкти критичної інфраструктури напередодні Дня Незалежності.

Про це повідомляє пресслужба РНБО у Facebook.

НКЦК попереджає, що активізувалась хакерська група «Gamaredon», за якою стоять спецслужби Росії.

Фахівці зазначають, що хакери модернізували свої інструменти, аби краще обходити системи безпеки. Під час останніх спроб атак хакери використовують шкідливі вкладення, які імітують документи від державних органів влади, зокрема, СБУ. Злочинці розсилають їх електронною поштою, і під час їх відкриття хакери отримують доступ до систем та мереж державної установи.

26 липня у Раді нацбезпеки і оборони повідомили, що виявили масштабний витік даних із сервісу Cloudfare, який використовують для захисту від DDoS та інших кібератак.

  • Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) при Раді національної безпеки і оборони навесні зафіксував новий тип DDoS-атак. У червні одна з DDoS-атак нового типу стала найбільшою в історії, досягнувши значення майже 780 Гбіт/с. Вона спричинила короткострокове (близько 30 хвилин) відключення 15% всього світового інтернету та низки магістральних провайдерів.
  • За тиждень з 6 до 12 травня хакери 18 разів атакували сайти Офісу президента і 7 908 разів намагалися обійти систему захисту ресурсів держорганів.