РНБО: Стався витік даних із сервісу Cloudfare, який використовують для захисту від кібератак. Серед постраждалих є тисячі українських сайтів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Раді нацбезпеки і оборони повідомили, що виявили масштабний витік даних із сервісу Cloudfare, який використовують для захисту від DDoS та інших кібератак.

Про це повідомляє РНБО на своїй сторінці у Facebook.

«Фахівці Національного координаційного центру кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України виявили в DarkNet опублікований перелік з майже 3 мільйонів сайтів, які використовують сервіс Cloudflare для захисту від DDoS та низки інших кібератак», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в опублікованому переліку містяться справжні дані IP-aдрес цих сайтів, що робить їх вразливими до кібератаки. Серед них є щонайменше 45 сайтів із доменом gov.ua (офіційні сайти державних структур) та понад 6,5 тисячі із доменом ua.

«Фахівці НКЦК вже проаналізували інформацію щодо українських сайтів: інформація стосовно частини ресурсів є застарілою. Однак, інша частина залишається актуальною», — наголосили в РНБО.

  • Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) при Раді національної безпеки і оборони навесні зафіксував новий тип DDoS-атак. У червні одна з DDoS-атак нового типу стала найбільшою в історії, досягнувши значення майже 780 Гбіт/сек. Вона спричинила короткострокове (близько 30 хвилин) відключення 15% всього світового інтернету та низки магістральних провайдерів.
  • За тиждень з 6 до 12 травня хакери 18 разів атакували сайти Офісу президента і 7 908 разів намагалися обійти систему захисту ресурсів держорганів.