Екснардеп Артеменко оскаржив у суді позбавлення його громадянства у 2017 році

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Екснардеп Артеменко оскаржив у суді позбавлення його громадянства у 2017 році

Гонтар Володимир / УНІАН

Колишній нардеп Андрій Артеменко подав позов до Окружного адміністративного суду Києва проти комісії з питань громадянства при президенті щодо позбавлення його українського паспорта.

Про це повідомляє пресслужба суду.

Третіми особами у цій справі виступають президент та Державна міграційна служба. Артеменко просить суд визнати незаконними дії комісії, яка запропонувала тодішньому президенту Петру Порошенку задовольнити подання Міграційної служби від 21 квітня 2017 року про позбавлення Артеменка громадянства України.

На думку екснардепа, комісія грубо порушила процедуру розгляду подання Міграційної служби щодо втрати громадянства. Наразі суд вирішує, чи відкривати провадження в адміністративній справі.

Адвокат Артеменка Віталій Сердюк повідомив, що Державне бюро розслідувань 11 серпня порушило провадження проти Порошенко, ексгенпрокурора Юрія Луценка та посадовців Міграційної служби через позбавлення Артеменка громадянства.

«Особливий цинізм ситуації додає порушення ст.25 Конституції її ж гарантом з явно політичних мотивів, яка прямо забороняє позбавляти громадянина України її громадянства. Також, українські паспорти Артеменка були анулювання в момент його поїздки в США, що не дозволило йому повернутися назад в Україну», — підкреслив Сердюк.

Політичним підґрунтям, за словами адвоката, для цього стало винесення Артеменком на громадське обговорення пропозицій щодо мирного врегулювання ситуації в Донбасі і Криму. «Влада використовувала сфальсифіковані документи і приховала наявні в комісії з питань громадянства і ДМС докази відмови Артеменка від канадського громадянства ще в 2014 році, задовго до обрання народним депутатом», — пояснив Сердюк.

Крім того, за його словами, сама процедура позбавлення громадянства була проведена з явними порушеннями. Комісія з питань громадянства це питання по суті взагалі не розглядала. Також не була проведена перевірка уявлення ДМС, яке готувалося похапцем, менш, ніж за 1 день.

Справа Артеменка

У лютому 2017 року видання The New York Times опублікувало матеріал, в якому йшлося, що Артеменко передав раднику президента США Майклу Флінну план щодо нормалізації відносин між Україною і Росією. У ньому пропонувалося провести всеукраїнський референдум про передачу Криму РФ в оренду на термін від 50 до 100 років. План передбачав виведення російських військ з території України. За даними видання, Москва підтримала цей план.

Після цього прокуратура АР Крим відкрила кримінальну справу про держзраду. Верховна Рада припинила депутатські повноваження Артеменка, після того як депутата виключили з «Радикальної партії».

У квітні Петро Порошенко указом позбавив Артеменка громадянства. Офіційною причиною стала наявність у нього громадянства Канади, про яке депутат сам раніше заявив.

  • У травні минулого року Артеменко письмово звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням повернути йому українське громадянство.