Екс-нардеп Артеменко просить Зеленського повернути йому громадянство

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Екс-нардеп Артеменко просить Зеленського повернути йому громадянство

Гонтар Володимир / УНІАН

Колишній народний депутат від «Радикальної партії» Андрій Артеменко письмово звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням повернути йому українське громадянство. Про це повідомляє LIGA.net, у розпорядженні якої є лист нардепа.

В ньому Артеменко зазначив, що рішення колишнього президента Петра Порошенка про позбавлення його громадянства було політично мотивованим і порушило його права та свободи.

Він також зазначив, що указ Порошенка був морально-політичним тиском за його позицію та депутатську діяльність.

Що сталося?

У лютому 2017 року видання The New York Times опублікувало матеріал, в якому йшлося, що Артеменко передав раднику президента США Майклу Флінну план щодо нормалізації відносин між Україною і Росією. У ньому пропонувалося провести всеукраїнський референдум про передачу Криму РФ в оренду на термін від 50 до 100 років. План передбачав виведення російських військ з території України. За даними видання, Москва підтримала цей план.

Після цього прокуратура АР Крим відкрила кримінальну справу про держзраду. Верховна Рада припинила депутатські повноваження Артеменка, після того як депутата виключили з «Радикальної партії».

У квітні Петро Порошенко указом позбавив Артеменка громадянства. Офіційною причиною стала наявність у нього громадянства Канади, про яке депутат сам раніше заявив.