В Африці науковці виявили слонову землерийку, яку понад 50 років вважали зниклою

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В Африці науковці виявили слонову землерийку, яку понад 50 років вважали зниклою

У районі Сомалійського півострова виявили слонову землерийку, яку науковці вважали зниклою понад 50 років тому. Про це повідомляє The Guardian.

З 1968 року дослідники не фіксували її розмноження. У 2019 році вчені вирушили на пошуки тварини, але не в Сомалі, звідки надходили останні відомості про неї, а до сусідньої країни Джибуті, яка розташована на півночі Африканського Рогу. Місцеві жителі змогли ідентифікувати істот за старими фотографіями й сказали, що вони часто їх бачать у цій місцевості.

Команда використовувала всі наявні знання та встановила для них пастки, де була суміш арахісового масла, вівсянки та дріжджів. Тварина вскочила у першу ж пастку.

«Коли ми відкрили першу пастку і побачили невеликий пучок шерсті на кінчику хвоста, ми просто подивилися один на одного і не могли повірити в це. Низка досліджень дрібних ссавців, які проводили з 1970-х років, не виявила сомалійських землерийок у Джибуті, а нам вдалося», — заявив дослідник з Університету Дюка в США Стівен Херітедж.

Загалом команді дослідників вдалось зробити фото та відео 12 землерийок. Для науковців досі є загадкою те, як вони могли розселитись на великі відстані по Африці.

«Для нас, місцевих жителів Джибуті, землерийки ніколи не були «втраченими», але це нове дослідження дійсно повертає цих тварин у наукову спільноту. Для Джибуті це підкреслює велике біорізноманіття країни і показує, що тут є можливості для науки і досліджень», — сказав місцевий житель.

Науковці працюють у рамках проєкту «Пошук втрачених видів». Список містить 25 «найбільш розшукуваних» тварин. Сомалійські землерийки були у ньому на пʼятому місці. Також у ньому є саламандра Джексона в Гватемалі і гігантська бджола Воллеса в Індонезії.