У США протестували мережу супутникового інтернету від SpaceX. Швидкість виявилася вищою, ніж у звичайного в Україні

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У США протестували мережу супутникового інтернету від SpaceX. Швидкість виявилася вищою, ніж у звичайного в Україні

SpaceX / Flickr

Мікросупутники Starlink від компанії SpaceX мільярдера та винахідника Ілона Маска роздають інтернет зі швидкістю до 60 мегабіт. Дослідження супутникового проєкту продемонстрували, що середні показники достатньо високі для споживацьких цілей.

Про це повідомляє PC Mag.

У той час як SpaceX готується до запуску на орбіту нових супутників для роздачі інтернету, постало питання про швидкість зв’язку в реальних обставинах. Тести говорять про 11—60 мегабіт. Середня встановлена швидкість становить трохи більше 40 мегабіт.

При цьому швидкість для завантаження даних значно нижча — її показники коливаються в межах 4—17 мегабіт. Тести проводили в кількох містах США: уЛос-Анджелесі, Сіетлі та Вашингтоні.

Реальна швидкість завантаження та вивантаження значно нижча за ту, якої прагне досягти SpaceX — 1 гігабіт. При цьому для користувацьких цілей достатньо й 15 мегабіт, оскільки стандартна швидкість «земного» широкосмугового інтернету у США приблизно така сама, а в сільській місцевості навіть значно нижча.

Оскільки мережа супутників Starlink досі перебуває на стадії тестування, є надія, що у фіналі швидкість з’єднання наблизиться до запланованої. Наразі на орбіті перебувають близько 600 супутників, загалом їх має бути кілька тисяч.

Для порівняння, в Україні середня швидкість інтернету становить менш ніж 8 мегабіт, як повідомляв у своєму дослідженні 2019 року британський проєкт Cable.

Український інтернет суттєво поступається за швидкістю звʼязку в інших країнах і посідає 81 місце. Наприклад, для скачування фільму розміром у 5 гігабайт знадобиться майже півтори години.

Перше місце за версією Cable посідає Тайвань із середньою швидкістю 85 мегабіт — фільм розміром 5 гігабайт завантажується там за 8 хвилин.

  • Проєкт SpaceX почався ще у 2015 році. За задумом Ілона Маска, до середини 2020-х на орбіту Землі виведуть 12 тисяч супутників, щоб забезпечити дешевий і високопродуктивний супутниковий інтернет. Кожен супутник покриватиме коло площею понад 2 тис. кв. км. Як стверджує SpaceX, швидкість передачі даних через такий канал сягатиме 1 гігабіта. Сам Маск вже планує вивести до 42 тисяч супутників. Для цього Маск звернувся до Міжнародного союзу відеозвʼязку із запитом про окремий спектр.
  • Першу партію супутників проєкту Starlink компанія SpaceX запустила 24 травня 2019 року. Наразі на орбіті перебуває понад пів тисячі супутників.
  • У мережі зʼявилася оновлювана карта розміщення супутників Starlink, які компанія SpaceX регулярно виводить на орбіту Землі.
  • Супутники Starlink завадили спостереженню за кометою NEOWISE. Вони «зіпсували» астрофотографу знімок.