У мережі зʼявилася карта супутників Starlink. Вона показує їх траєкторію у реальному часі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У мережі зʼявилася оновлювана карта розміщення супутників Starlink, які компанія SpaceX регулярно виводить на орбіту Землі для створення дешевого Інтернету.

Карта доступна на порталі droid.cafe. Її створив розробник Грег Моренц. Карта має відкриту ліцензію Массачусетського технологічного інституту (MIT).

Скриншот

Вона дозволяє відстежувати у реальному часі місцезнаходження і траєкторію супутників. На ній можна регулювати кут огляду і низку інших параметрів.

Що таке Starlink?

Проєкт SpaceX почався ще у 2015 році. За задумом Ілона Маска, до середини 2020-х на орбіту Землі виведуть 12 тисяч супутників для створення дешевого і високопродуктивного супутникового інтернету. Кожен супутник буде покривати коло площею понад 2 тис. кв. км. Як стверджує SpaceX, швидкість передачі даних через такий канал буде досягати 1 Гб/с. Сам Маск вже планує вивести до 42 тисяч супутників. Для цього Маск звернувся до Міжнародного союзу відеозвʼязку із запитом надати окремий спектр.

  • SpaceX провела девʼять запусків. Першу партію Starlink запустили 24 травня 2019-го, девʼяту — 13 червня 2020 року. Десятий запуск призначено на 23 червня. Зараз на орбіті Землі 540 апаратів. Супутниковий інтернет Маска вже працює у тестовому режимі. Ще у жовтні 2019 року Маск відправив перший твіт за допомогою Starlink.