Щодо депутата Киви відкрили провадження за відмову спростувати наклеп на Гандзюк. Він рік не виконував рішення суду

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Поліція Києва порушила кримінальну справу проти депутата «Опозиційної платформи — За життя» Іллі Киви за невиконання рішення суду (ч. 1 ст. 382 КК), яке зобовʼязало його спростувати неправдиві заяви про загиблу активістку Катерину Гандзюк.

Про це повідомила юридична компанія «Міллер», яка представляє інтереси батька активістки і судилася від його імені з Кивою про захист честі та гідності Гандзюк.

Санкція статті передбачає штраф у сумі від 8 500 до 17 000 грн або позбавлення волі на строк до 3 років. У юркомпанії зазначили, що Кива вже рік ігнорує рішення суду, незважаючи на повідомлення і арешт його рахунків, щоб стягнути судовий збір в розмірі 1 409,60 гривні.

«Кива очевидно знав про ухвалене судове рішення і необхідність його виконання. При цьому умисно ухиляється від виконання судового рішення, що набрало законної сили», — сказано в повідомленні.

Що сталось?

2 жовтня 2018 року в ефірі телеканалу «Еспресо.TV» Кива заявив: «Я знаю, що Гандзюк сиділа на розкраданні міського бюджету». Після цього батько Катерини Гандзюк звернувся до суду, аби захистити честь і гідність доньки.

26 червня 2019 року Солом’янський суд Києва задовольнив позов Віктора Гандзюка до Іллі Киви та ТОВ «Голдберрі». Своїм рішення суд визнав недостовірними слова Киви про Гандзюк і зобовʼязав його їх спростувати: Кива має заявити в ефірі «Еспресо.TV» про те, що поширена інформація про Гандзюк не відповідає дійсності.

Також суд зобовʼязав стягнути з Киви на користь Віктора Гандзюка судовий збір у розмірі 1 409,60 грн. 30 квітня 2020 року Дніпровський райвідділ Державної виконавчої служби заарештував банківські рахунки Киви, щоб стягнути судовий збір.