ЗМІ, шахти, заводи. У Білорусі найбільші держпідприємства розпочали загальнонаціональний страйк

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ЗМІ, шахти, заводи. У Білорусі найбільші держпідприємства розпочали загальнонаціональний страйк

Радыё Свабода

У Білорусі від 17 серпня розпочався загальнонаціональний страйк проти чинної влади, до якого долучились великі державні підприємства. Серед вимог — відставка Олександра Лукашенка, оголошення справжніх результатів виборів та звільнення політвʼязнів.

До страйку долучився, зокрема, Мінський автомобільний завод — найбільше державне підприємство Білорусі з випуску великовантажної автомобільної, а також автобусної та тролейбусної техніки. Близько полудня на прохідній зібралися десятки робітників, вони пройшли колоною по цехах і скандували «Йди геть!»

Вранці 17 серпня на одне з найбільших підприємств країни Мінський завод колісних тягачів (МЗКТ) приїхав самопроголошений президент країни Олександр Лукашенко — його освистали і вимагали відставки. На цій зустрічі Лукашенко висловив готовність поділитися президентськими повноваженнями, але «не під тиском і не через вулицю».

Шахтарі одного з найбільших світових виробників і експортерів мінеральних калійних добрив «Білоруськалій» заявили, що зупинили роботу всіх шахт.

«Руда вже не йде, повністю зупинена робота на 1-му, 2-му, 3-му і 5-му рудоуправліннях. У нас ще продовжує працювати фабрика», — розповів один з робітників.

До присутніх вийшов представник керівництва, просить не розходитися, а зайти всередину — обговорити безболісну зупинку підприємства, щоб потім без проблем запустити знову.

Працівники одного з двох білоруських нафтопереробних підприємств «Нафтан» зібрались перед будівлею заводоуправління. До них приїхав глава Комітету з державного контролю та пропонує обговорити «особисті проблеми» кожного у кабінеті генерального директора підприємства.

Працівників білоруського автомобільного заводу БелАЗ зачинили у цехах, аби вони не виходили на акції протесту. Вони скандують «Жыве Беларусь!»

Один з найбільших в СНД виробників холодильників, а також іншої побутової техніки «Атлант» також вирішив вийти на страйк та підтримати інші підприємства.

Працівники білоруського металургійного заводу (БМЗ), який знаходиться у місті Жлобин, передали генеральному директору список вимог, під ними підписалися близько 2 тисяч працівників. Вимоги такі: відставка Лукашенка, проведення нових виборів з незалежними закордонними спостерігачами, звільнення політвʼязнів.

Також робітники повідомляють, що всі три печі зупинені, з них злили метал, «завод затих».

Зазначимо, що вперше з початку протестів по країні до страйків долучились державні ЗМІ — 272 співробітники державного медіахолдингу Білорусі «Белтелерадіокомпанія» оголосили страйк з політичними вимогами. Близько пів тисячі журналістів підписалися під вимогами про невизнання виборів та скасування цензури.

Вранці 17 серпня глядачі побачили порожню студію на каналі «Білорусь 1» — спочатку на каналі показували дивани без ведучих, а потім у студії зовсім вимкнули світло. Після цього ефір продовжила програма про меморіальний комплекс «Хатинь».

В ефірі державного радіо «Сталіца» чутно тільки музику, всі ведучі пішли зі студії.

Крім того, державний канал Загальнонаціональне телебачення (ОНТ) показав в етері уривок промови Лукашенка перед працівниками МЗКТ, в якому йому кричать «Іди геть!»

TUT.by повідомляє, що також до пікету долучились два співробітники Міністерства закордонних справ — працівник центрального апарату відомства Вʼячеслав Казаченок та заступниця начальника управління Євразійської інтеграції Олена Копанєва. Пікет проходив не біля головної будівлі відомства, де знаходиться кабінет міністра, а біля нової — праворуч від МЗС. У руках вони тримали два чисті аркуші паперу.