У Білорусі звільнені з ізолятора жінки розповіли про побиття і погрози зґвалтуванням: «Це Освенцім»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У Білорусі звільнені з ізолятора жінки розповіли про побиття і погрози зґвалтуванням: «Це Освенцім»

TUT.BY / скнріншот

У Білорусі в ніч проти 14 серпня з ізоляторів почали випускати затриманих, більшість з них, зокрема й жінки, порівнюють те, що відбувалося, з одним із найбільших нацистських концтаборів біля Освенціму.

На відео, оприлюдненому білоруським виданням Tut.by, видно, що звільнені після виходу з ізолятора на вулиці Окрестина в Мінську плачуть. Серед жінок є також медики, яких затримали через те, що вони намагалися надати допомогу постраждалим у сутичках.

«[Затримали] 12 вночі, після опівночі. Спецпризначенці зупинили машину з нами, викинули, поставили на коліна нас, приставили автомати до голів, ось і все — і привезли сюди мовчки, без жодного пояснення», — розповіла Анастасія.

За її словами, у чотиримісній камері перебували 50 осіб.

«Ми не те що спати не могли, деякі ночі ми стояли, бо всі сісти не могли. Повітря немає, ми просили, щоб відкрили віконце у дверях камери, де отримують їжу. Першу добу ми стояли у дворику для прогулянок. Тут нас не годували, води не давали. Першу воду дали через 15 годин — її вимагали зі скандалом та істерикою... Туалет — дірка від люка просто під камерою. Усі все бачили. Ходили охоронці та знущалися з нас: “Кинемо у вас гранату, і все на цьому завершиться”», — зазначила медик, уточнивши, що на другу добу принесли хліб і кашу.

Також Анастасія повідомила, що деяких дівчат «били співробітники, які на першому поверсі приймають усіх».

Ще одна жінка розказала, що провела ніч разом із приблизно 60 бранками на прогулянковому подвір’ї, де був «дикий холод».

«Телефон мій розбили на друзки, ще коли забрали до Фрунзенського РУВС, там ОМОН жорстко з нами всіма поводився. Годин 10—12 доводилося стояти з кайданками на руках, на колінах, впершись лобом у підлогу, поки складали протоколи. Чоловіків били по-звірячому. Били на вулиці, били в камерах. Особливо у вівторок і середу. У РУВС у спортзалі молоденьких хлопців лупили так, що здавалося, що зараз ця дитина — йому 20—25 років, просто знепритомніє, помре. Там було море крові, спортзал був залитий кров’ю», — розповіла вона про пережите.

Жінка зауважила, що дівчат, які не погоджувалися з протоколами та постановами, теж жорстоко били.

«Ми стояли всі стіною до стіни, руки назад, якщо раптом що — могли до землі... Як собаки, як 41-й рік... Тут ще не сильно знущаються, а в РУВС били конкретно в цьому бусі ОМОНівці, 10 осіб мене били, кийками били, ображали, погрожували смертю, знімали штани з мене. Сказали, що пустять по колу, «ви*бемо так, що мати рідна не впізнає». Сказали, що ви всі, хто проти Лукашенка, — «бидло тупе». Мене просто твариною називали, до мене і ставилися як до тварини. На землю на коліна пхали, 10 років обіцяли... Ні за що!» — розповіла ще одна дівчина.

Викладачка Мінського університету Яна розповіла журналістам білоруської служби «Радіо Свобода», як провела в чотиримісній камері в ізоляторі чотири дні з декількома десятками жінок.

«Це не те, що ми називали «вʼязницею на Окрестина», це Освенцім. Ми стояли, бо не можна було лягти, деякі лежали під ліжком, деякі сиділи. Нам не давали їсти, дихати було нічим. Коли жінки попросили предмети гігієни, їм сказали «натертися футболками». Коли дівчатка попросили відкрити двері-«годівницю», звідти на них виливали відро води», — зазначила вона.

У руках у Яни клапоть туалетного паперу зі списком телефонів рідних тих, кого утримували в ізоляторі.

Разом із громадянками Білорусі в ізоляторі з 9 серпня тримали й росіянку, мешканку Санкт-Петербурга Олесю Стогову.

За її словами, родичам про затримання не повідомили, консула до ізолятора не пустили.

«Їжі не давали — тільки воду з-під крана. У камері було душно, сісти не можна було. Били по обличчю і ногах», — заявила жінка. Вона збирається подавати до суду, бо вважає своє затримання викраденням, а дії силовиків — тортурами.