Очільник МВС Білорусі вибачився за травми «випадкових людей» під час протестів, а МОЗ опублікувало звернення

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

tut.by

Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв взяв на себе відповідальність за дії силовиків під час придушення протестів у країні, унаслідок яких травми отримали «випадкові люді».

Про це пише БЕЛТА.

«Я беру відповідальність і приношу вибачення за травми випадкових людей на протестах, які потрапили під роздачу», — сказав він в ефірі телеканалу ОНТ.

Також Караєв закликав насамперед випустити з ізоляторів усіх затриманих журналістів. Водночас міністр заявив, що за три доби на представників правоохоронних органів було скоєно 11 умисних наїздів.

«По суті, це замах на вбивство. Уявіть, яка реакція у відповідь товаришів цих військовослужбовців!» — зазначив Караєв.

Також голова верхньої палати білоруського парламенту Наталія Кочанова озвучила звернення президента Олександра Лукашенка. Він доручив негайно розібратися з масовими затриманнями, а також «почув думку» трудових колективів. За її словами, станом на вечір 13 серпня правоохоронці вже відпустили близько тисячі затриманих.

Своє звернення опублікувало і Міністерство охорони здоров’я Білорусі. У відомстві закликали всіх білорусів «не розкручувати спіраль насильства» на вулицях і не провокувати один одного.

«Ми хочемо, щоб у країні знову лунав дитячий сміх, а не виття сирен і гудків та звуки вибухів, ми хочемо відчувати атмосферу радості та спокою. Життя дуже крихке і швидкоплинне, здоровʼя легко втратити, не треба витрачати цей безцінний дар на провокування насильства і заохочувати розкол в суспільстві! Памʼятайте, нам усім разом жити в цій країні», — йдеться в заяві МОЗ.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Станом на 13 серпня затримали майже 7 тисяч осіб. Кількість загиблих, за офіційними даними, зросла до двох осіб.
  • Понад 25 країн, зокрема й Україна, вже засудили дії влади Білорусі щодо протестувальників. Низка країн заявили, що вибори пройшли з явними порушеннями, а Євросоюз пригрозив санкціями. Росія визнала вибори та привітала Лукашенка з перемогою.