Протести в Білорусі: у Жодино лікар заявив про смерть чоловіка після побиття силовиками

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У лікарні міста Жодино (Мінська область) від побоїв помер чоловік, якого під час протестів проти влади Олександра Лукашенка побили силовики.

Про це розповів лікар швидкої допомоги на зустрічі жителів міста з мером, повідомляє Telegram-канал «Кулуари KYKY».

Сьогодні вдень у місті на страйк вийшли працівники заводу БелАЗ. До них приїхав мер Дмитро Заблоцький. Незабаром його оточили мешканці міста, які вимагали припинити насильство з боку силовиків і прибрати з міста ОМОН. Працівники ж вимагали більше не передавати автобуси БілАЗу силовикам. Мер пообіцяв виконати вимоги і призначив на вечір зустріч з городянами.

Зараз відомо про загибель двох осіб — у Мінську та Гомелі (помер 25-річний Олександр Вихор).

Як повідомляє «Радіо Свобода», сьогодні впізнали тіло загиблого в Мінську — ним виявився 34-річний Олександр Тарайковський.

У МВС стверджують, що Тарайковський біля метро «Пушкінська» намагався кинути вибуховий пристрій в силовиків, але той вибухнув у нього в руці. Місцеві ЗМІ та протестувальники стверджували, що чоловік загинув під час вибуху світлошумової гранати, яку кинув ОМОН.

Дружина Тарайковського не вірить у версію МВС. «У нього із собою нічого не було: шорти, біла футболка, телефон. Він нічого не міг зробити», — розповіла вона.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Станом на 13 серпня затримали майже 7 тисяч осіб. Кількість загиблих, за офіційними даними, зросла до двох осіб.
  • Президент Литви Гітанас Науседа опублікував план, як владі Білорусі врегулювати ситуацію в країні. Він містить три кроки.
  • 11 серпня Євросоюз закликав білоруську владу відпустити затриманих і припинити насильство, інакше проти неї будуть введені санкції.