У Білорусі знову переносять футбольні матчі без пояснення причин. Це почалося після опозиційних вигуків на трибунах

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У Білорусі знову переносять футбольні матчі без пояснення причин. Це почалося після опозиційних вигуків на трибунах

Sitade / Getty Images

Білоруська федерація футболу вже вдруге відклала проведення кількох матчів Вищої ліги.

Про це повідомляє пресслужба БФФ.

Згідно із рішенням виконкому, два попередніх перенесених поєдинки «Динамо-Мінськ» — «Смолевичі» і «Мінськ» — «Славія-Мозир» знову відкладуть на невизначений термін. Вони мали відбутися 14 та 17 серпня. Також будуть відтерміновані матчі 1/16 Кубку Білорусі з футболу, які були заплановані на 15 серпня.

«На підставі клопотань, які надійшли від футбольних клубів матчі 14-го туру «Макслайн — першої ліги» і 15-го туру «Другої ліги» чемпіонату Республіки Білорусь з футболу переносяться на більш пізній термін», — зазначають у БФФ.

Причин такого рішення у Білорусі не повідомляють. Там посилаються на статтю регламенту, яка дозволяє скасовувати матчі через «форс-мажорні обставини». Найближчі футбольні поєдинки у Білорусі наразі заплановані аж на 21 серпня.

  • 6 серпня під час матчу між «Шахтарем» і брестським «Динамо» вболівальники почали вигукувати гасло «Живе Білорусь!», яке використовують прихильники опозиції. Згодом у соцмережах почали закликали всіх охочих сходити на наступний матч між «Динамо» і «Смолевичі».
  • Після цього Федерація футболу Білорусі перенеcла два матчі чемпіонату країни, які повинні були відбутися в Мінську 7 і 8 серпня.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Станом на 13 серпня затримали майже 7 тисяч людей. Кількість загиблих, за офіційними даними, зросла до двох осіб.
  • Понад 25 країн, зокрема й Україна, вже засудили дії влади Білорусі щодо протестувальників. Низка країн заявила, що вибори пройшли з явними порушеннями, а Євросоюз пригрозив санкціями. Росія визнала вибори та привітала Лукашенка з перемогою.