Омбудсмен Денісова повідомила про вже чотирьох затриманих українців у Білорусі. Вона вимагає негайно їх звільнити

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Білорусі загалом затримали чотирьох українців — волонтерів благодійної організації «Восток SOS» Костянтина Рєуцького і Євгена Васильєва, а також Оксану Альошину й хлопця, ім’я якого не розголошують. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вимагає від білоруської влади якнайшвидше повернути їх додому.

Про це йдеться у зверненні омбудсмена у Facebook.

Денісова розповіла, що одразу після затримання громадян звернулася до посла України в Білорусі Ігоря Кизима з проханням встановити їх місцеперебування та перевірити, чи правоохоронці застосовували щодо них фізичну силу чи психологічний тиск.

«Відповідно до Віденської конвенції влада Білорусі повинна негайно після затримання повідомити диппредставників України про місцезнаходження наших співгромадян та надати доступ для безпосереднього спілкування з ними», — наголосила омбудсмен.

Вона звернулася до глави Комісії з прав люди парламенту Білорусі Андрія Наумовича з проханням забезпечити належний правовий захист українцям. А також закликала Верховного комісара ООН з прав людини, президента Міжнародного комітету Червоного хреста, голову ОБСЄ та інші міжнародні правозахисні організації сприяти захисту затриманих.

Зранку 13 серпня у Міністерстві закордонних справ України повідомляли про трьох затриманих українців. Їхнє місцеперебування досі невідоме.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Станом на 13 серпня затримали майже 7 тисяч людей. Кількість загиблих, за офіційними даними, зросла до двох осіб.
  • Понад 25 країн, зокрема й Україна, вже засудили дії влади Білорусі щодо протестувальників. Низка країн заявили, що вибори пройшли з явними порушеннями, а Євросоюз пригрозив санкціями. Росія визнала вибори та привітала Лукашенка з перемогою.