Студенти університету Шевченка вимагають позбавити Лукашенка звання почесного доктора. У КНУ готові ухвалити таке рішення восени

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Студенти університету Шевченка вимагають позбавити Лукашенка звання почесного доктора. У КНУ готові ухвалити таке рішення восени

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Студенти і випускники Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка на тлі масових протестів у Білорусі просять ректора та членів Вченої ради позбавити Олександра Лукашенка звання почесного доктора вишу.

Про це йдеться у відповідному зверненні.

«Ця особа не є прогресивним державним і політичним діячем та не заслуговує на високе звання почесного доктора. Ми переконані, що присутність Лукашенка серед переліку почесних докторів університету кидає тінь на репутацію цього звання та підриває авторитет університету як провідного закладу вищої освіти», — наголосили у зверненні.

На час написання публікації звернення підписали понад 150 осіб.

Згодом проректор КНУ із науково-педагогічної роботи Володимир Бугров прокоментував звернення студентів. Він розповів, що це питання Вчена рада розгляне після початку навчального року.

«Я як член Вченої ради за позбавлення Лукашенка звання почесного доктора КНУ», — додав Бугров і зазначив, що таке рішення має перспективу бути ухваленим.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників та активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Станом на 13 серпня затримали майже 7 тисяч людей. Кількість загиблих, за офіційними даними, зросла до двох осіб.
  • Понад 25 країн, зокрема й Україна, вже засудили дії влади Білорусі щодо протестувальників. Низка країн заявили, що вибори пройшли з явними порушеннями, а Євросоюз пригрозив санкціями. Росія визнала вибори та привітала Лукашенка з перемогою.