ЦВК Білорусі показала результати виборів у регіонах. Найменше Лукашенко отримав у Мінську — понад 64%

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ЦВК Білорусі показала результати виборів у регіонах. Найменше Лукашенко отримав у Мінську — понад 64%

Палінчак Михайло / УНІАН

Центральна виборча комісія Білорусі оприлюднила у розрізі по країні попередні результати президентських виборів, які відбулися 9 серпня і після яких почалися масові протести.

У Мінську, за її даними, Олександр Лукашенко перемагає з 64,49% голосів, у опозиційної кандидатки Світлани Тихановської — 14,92%.

За офіційними даними, найбільше голосів Лукашенко набрав у Могильовській області — 88,06%.

10 серпня глава ЦВК Лідія Єрмошина оголосила попередні результати голосування: Лукашенко перемагає з 80,23% голосів, у Тихановської — 9,9% голосів.

Усі кандидати у президенти Білорусі, крім Лукашенка, направили до ЦВК скарги з вимогою визнати результати виборів недійсними.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Станом на 13 серпня затримали майже 7 тисяч людей. Кількість загиблих, за офіційними даними, зросла до двох осіб.
  • Понад 25 країн, зокрема й Україна, вже засудили дії влади Білорусі щодо протестувальників. Низка країн заявили, що вибори пройшли з явними порушеннями, а Євросоюз пригрозив санкціями. Росія визнала вибори та привітала Лукашенка з перемогою.